Turkse vrouwen te hoop tegen nieuwe grondwet

De vrouwen die dit voorjaar demonstreerden tegen de religieuze AKP, keren zich nu tegen de nieuwe grondwet: die is vrouwonvriendelijk.

Turkse vrouwenorganisaties hebben hun krachten gebundeld tegen de nieuwe Turkse grondwet in aanmaak. Het concept heeft volgens vertegenwoordigers van 86 vrouwenorganisaties een paternalistische toon. Zij willen dat de gelijkheid van vrouwen en mannen duidelijker onderstreept wordt. Ook moeten vrouwen meer betrekken worden bij het opstellen van de grondwet.

In het concept staat dat alle burgers gelijk zijn en dat speciale maatregelen die genomen worden om kinderen, gehandicapten, ouderen en vrouwen een betere positie in de maatschappij te geven, geen afbreuk doen aan die gelijkheid. Het platform van de vrouwenorganisaties vindt dat deze zin geschrapt moet worden. Voorzitter van vrouwenorganisatie Kader, Hulya Gulbahar, zegt: „We zitten dan in hetzelfde schuitje als gehandicapten en ouderen. De huidige grondwet zegt dat vrouwen en mannen volledig gelijk zijn. Daar mag men niet aankomen.”

Een ander bezwaar is dat de AKP-regering geen positieve discriminatie voor vrouwen op de arbeidsmarkt wil en dat zo’n beleid dus ook niet terugkomt in de nieuwe grondwet. Gubahar: „We willen dat de grondwet het pad effent voor quotabeleid voor vrouwen. De regering wil niets weten van quotaregelingen, ze beschrijven vrouwen als wezens die beschermd moeten worden”.

Opvallend is dat de vrouwenorganisaties die nu bezwaar maken tegen de nieuwe grondwet, dezelfde organisaties zijn die een half jaar geleden de demonstraties ’Red de Republiek’ organiseerden. Ze zijn derhalve ook tegen een artikel in de nieuwe grondwet dat het dragen van hoofddoeken op de universiteit mogelijk maakt. Ze willen dit verbod behouden.

Necla Arat, de professor die toespraken hield tijdens die demonstraties en nu in het parlement zit namens de Republikeinse Volkspartij CHP: „We geven de strijd niet op. Ze zien de vrouw als een machine die kinderen moet baren. De hoofddoek is een symbool van deze mentaliteit. Ze scheren ons over één kam met gehandicapten. Vrouwen hebben dit soort spelletjes door.”

De opstellers van de nieuwe grondwet hebben nog niet gereageerd op de kritiek uit de hoek van de vrouwenorganisaties. De AKP vindt een nieuwe grondwet hoognodig, omdat de huidige grondwet – in 1982 ingevoerd door de militaire coupplegers – de staat als heilig beschouwt en het belang van het individu ondergeschikt stelt aan die staat.

Gisteren reageerde de nieuwe president Abdullah Gül wel op de kritiek van vrouwen: „We hebben het hier over een concept. Natuurlijk gaan we voordat er een definitieve tekst komt in dialoog met alle vertegenwoordigers van het Turkse volk. Ik ben ervan overtuigd dat we een consensus zullen bereiken”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden