Turkse vrouw valt voor chatten

Wat gebeurt er toch met Turkse vrouwen als ze achter de computer gaan zitten? Liefde, moord, bedrog, verraad... Ontwaken ze uit een diepe slaap of gaat het hier om Lucifer die in de gedaante van de vrouwen een heleboel Fausten aan de haak heeft geslagen? Wat het ook is, de Turkse vrouw is zichzelf niet meer sinds het chatten zijn intrede heeft gedaan in Turkije.

Een voorval van afgelopen week: een ambtenaar bij de gemeente Izmir wordt vermoord. Aanvankelijk is de dader onbekend, maar een streng verhoor van de kersverse weduwe maakt duidelijk wie erachter zit, de weduwe zelf. Deze vrouw heeft door chatten mensen leren kennen die wel in waren voor groepseks. Zij haalt haar man over om eraan mee te doen. Met zijn vieren beleven ze spannende nachten. Maar daar blijft het niet bij. De 33-jarige vrouw wordt ook nog eens verliefd op de man van het andere koppel. Hij ook op haar. En om samen verder te kunnen gaan, moet ze van haar echtgenoot af. Híj pakt een mes, zíj doet de deur open voor haar geliefde. Het resultaat is een dode ambtenaar.

De gebeurtenissen na het chatten nemen uiteraard niet altijd zo'n dramatische wending. Maar de preutsheid van de introverte Turkse vrouw in acht genomen, zijn de gevolgen toch wel verrassend te noemen.

Neem de vrouw van Atilla (omwille van de discretie zijn de namen in dit verhaal veranderd). Zij is 27 jaar, heeft een dochtertje van vier jaar, haar echtgenoot heeft een goede baan, het gezin gaat twee keer per jaar op vakantie en voor de deur staat een Volkswagen Passat geparkeerd. Alles naar wens dus. Maar de 27-jarige Nuriye maakte vorig jaar kennis met het fenomeen chatten. Het wordt haar passie. Tot diep in de nacht zit ze achter de computer. En als ze een vakantie plannen, staat ze erop dat ze dit jaar naar Bodrum gaan. Eenmaal in Bodrum verdwijnt ze elke dag voor een paar uur van de aardbodem. Atilla wordt gek, begint zijn vrouw uit te horen en na een paar dagen komt de aap uit de mouw: ze is verliefd, op een jongen die ze via het chatten heeft leren kennen. En deze jongen werkt in Bodrum.

Kamil, een bankmedewerker, is een van de mannen die via het chatten een vrouw aan de haak proberen te slaan. Hij zegt dat het enthousiasme van de vrouwen soms zulke vormen aanneemt dat je er als man bang van wordt: ,,Twee weken lang heb ik met een vrouw gechat. Ik schrijf altijd van die afgezaagde romantische zinnen op waarvan ik denk dat ze effect hebben op vrouwen. Het is komisch om te zien hoe gevoelig de vrouwen voor dat soort zinnen zijn. Ook die vrouw was binnen een week dolverliefd op mij. We spraken 's avonds af in de stad. Ze zag er wel leuk uit. Alleen ze zei dat ze getrouwd was. Ze wilde zo snel mogelijk scheiden en met mij trouwen. Ik verzon een smoesje en maakte dat ik wegkwam daar.''

Tientallen soortgelijke verhalen doen de ronde in kleine kennissenkringen. Over heel Turkije genomen zullen er duizenden vrouwen zijn die na het chatten warm lopen voor een nieuw leven. De vraag is waarom de Turkse vrouw het hoofd niet meer koel kan houden. De ambtenarenvrouw, die haar man liet vermoorden door haar geliefde, zei hierover in de krant: ,,Het was alsof mijn ziel vrijkwam na jarenlange gevangenschap. Ik wilde almaar nieuwe, nog spannender dingen beleven.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden