Turkse troepen trekken Noord-Irak binnen

ANKARA - Turkije heeft zich gemengd in de oorlog tegen Irak, zeer tegen de zin van de Amerikanen. De Turkse tv meldde gisteravond dat duizend militairen de grens met Noord-Irak zijn overgetrokken.

De Turkse minister van buitenlandse zaken Abdulah Gül had kort daarvoor aangekondigd dat het Turkse leger zou oprukken. Gül zei dat de Turkse aanwezigheid in het door Koerden bewoonde deel van Noord-Irak nodig is om een toestroom van vluchtelingen te voorkomen. De interventie zou ook 'terroristische activiteiten' moeten voorkomen.

Turkije vreest het uitroepen van een Koerdische staat in Noord-Irak, na het verdrijven van het Iraakse regime. Dat zou het Koerdisch separatisme in Turkije, fel onderdrukt door Ankara, weer verder kunnen aanwakkeren.

Washington benadrukte meteen dat de VS niet akkoord gaan met Turkse inmenging. De Amerikanen vrezen een 'oorlog in een oorlog' als Iraakse Koerden slaags raken met Turkse militairen. Dat kan de Amerikaans-Britse campagne om Saddam te verdrijven ernstig in de wielen rijden. ,,Wij zien geen reden op dit moment voor Turkse invallen in Irak'', zei minister Powell van buitenlandse zaken gisteravond.

De irritatie over de Turkse houding is groot in Washington. Ankara kwam gisteren weer terug op het besluit het luchtruim open te stellen voor Amerikaanse vliegtuigen. Pas na een dag van onderhandelen met de Amerikanen ging Ankara toch door de knieën. Vrije toegang is voor de VS belangrijk, omdat dan op grote schaal Amerikaanse militairen naar het noorden van Irak kunnen worden gebracht en zij daar een tweede front tegen het Iraakse leger kunnen openen.

Drie weken geleden stemde het Turkse parlement nog tegen een plan van de regering om 62000 Amerikaanse troepen toe te laten. In ruil voor toestemming had Washington Ankara omvangrijke financiële steun toegezegd. De beslissing van de parlementariërs was een behoorlijke tegenvaller voor de Amerikanen. Pas donderdag stemde het Turkse parlement uiteindelijk in met opening van het luchtruim, maar gisteren ontstond opnieuw onenigheid over de voorwaarden. Volgens diplomaten zou Turkije bijvoorbeeld gedetailleerde informatie willen hebben over iedere vlucht van de Amerikanen over Turkije.

Met de beslissing het luchtruim open te stellen leek Ankara de Amerikanen alsnog tegemoet te komen, maar het duurde dus veel langer dan verwacht. De markten schrokken daar zichtbaar van: die hadden gehoopt dat na de beslissing van donderdag er alsnog financiële hulp zou komen, maar trokken dat gisteren weer in twijfel. De beurskoersen daalden, evenals de koers van de lira.

In Noord-Irak zelf zijn de Koerden gisteren met hulp van het Amerikaanse leger begonnen hun verdediging op te bouwen. Verslaggevers werden geweerd uit bepaalde grensgebieden bij de stad Irbil. Amerikaanse troepen zouden aanwezig zijn in Ainkawa, nabij Irbil, waar een klein vliegveld is.

Gisteravond werden bij Kalak, een Koerdisch dorp dat uitkijkt over Iraaks grondgebied, Iraakse troepen gesignaleerd die mijnen legden in voorbereiding op een verwachte Amerikaanse invasie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden