Turkse studenten willen Jedi-tempel op de campus

Strijdende Jedi's in de film Star Wars Episode I: The Phantom Menace (1999). Beeld epa
Strijdende Jedi's in de film Star Wars Episode I: The Phantom Menace (1999).Beeld epa

Wie denkt aan Turkije, ziet niet direct meditatieruimtes en magische ridders op het netvlies verschijnen. Toch pleiten duizenden studenten in het islamitische land voor boeddhistische tempels én een speciale Jedi-tempel op de campus.

Amber Dujardin

Het dispuut over de gebedshuizen barstte vorige maand los, toen rector Mehmet Karaca van de Technische Universiteit van Istanbul de bouw van een grote moskee op de campus aankondigde vanwege de 'enorme vraag'. Hij doelde daarmee op de 186.000 mensen die online een petitie hadden getekend voor de nieuwe moskee.

Het Turkse ministerie van religieuze zaken, Diyanet, kondigde vorig jaar al aan dat er moskeeën gebouwd zullen worden bij meer dan tachtig universiteiten. Rector Karaca heeft ook beloofd om een synagoge te bouwen, als daar genoeg animo voor is. Critici verwijten hem dat hij met die aanpak de religieuze minderheden buitenspel zet.

De toezegging van Karaca viel dan ook niet bij iedereen in goede aarde. Turkse studenten grijpen de gelegenheid aan voor een satirisch protest, waarmee ze aandacht vragen voor het 'religieuze populisme' van Karaca terwijl veel universiteiten gebrek hebben aan wetenschappelijke instrumenten en onderzoeksgelden.

Religieuze behoeftes
Onder het mom 'waar een moskee is, is een weg' lanceerden de studenten een online campagne waarbij ze ruim 19.000 handtekening verzamelden voor een boeddhistische tempel op de campus. 'Ik kan mijn religieuze behoeftes niet vervullen want de dichtstbijzijnde tempel is hier 2000 kilometer vandaan. Daar kan ik niet naartoe tijdens de lunch', schrijft Utku Gürcag Boratac.

En: 'Sinds een paar jaar ben ik geïnteresseerd in confucianisme, taoïsme en boeddhisme', schrijft Muhammet Akay. 'Een ruimte om te voldoen aan mijn religieuze verplichtingen zou geweldig zijn. Dat vraag ik u in naam van de grote Siddharta.'

Tot nu toe heeft Zeynep Özkatip, de initiator van de petitie, nog niets gehoord van de universiteit. "Als ze de bouw van een tempel niet realistisch vinden omdat er donaties nodig zijn voor de bouw, dan zitten ze ernaast", vertelt de studente civiele techniek in een interview met de Turkse krant Hürriyet. "We hebben genoeg aanbiedingen gehad om de bouw te financieren."

Jedi-tempel
Een groepje studenten van de Dokuz Eylul Universiteit in Izmir gaat nog een stapje verder. Zij willen een heuse Jedi-tempel op de campus. Met het heiligdom voor de magische ridderorde uit Star Wars willen de studenten nieuwe Jedi's recruteren en de orde in balans houden, zo meldt de petitie. Inmiddels zijn ruim 5000 handtekeningen verzameld.

'Ik onderteken deze petitie omdat de dichtstbijzijnde Jedi-tempel hier miljarden lichtjaren vandaan ligt', schrijft Bilgehan Karaca. 'We redden het nooit als we in de pauze even naar de tempel willen. Dat is beperking van de vrijheid van religie. En als je geen Padawan (een Jedi-leerling, red.) wil blijven, is goede scholing een vereiste.'

Jediisme

De Jedi zijn een ridderorde uit Star Wars die bestaat magische ridders, religieuze leiders, monniken en filosofen. Hoewel het fictieve personages zijn, kwam het 'Jediisme' in 2001 uitgebreid in het nieuws door een internationale mailcampagne waarbij mensen werden aangespoord om bij de volkstelling het woord 'Jedi' in te vullen als religie. Vervolgens lieten meer dan 70.000 mensen in Australië zich registreren als Jedi, 20.000 in Canada en 53.000 in Nieuw-Zeeland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden