Turkse steun voor Nederlands-Turkse politici die van kieslijst moesten

door Erdal Balci

De drie Turkse kandidaten voor de Tweede Kamer die vanwege hun standpunten over de Armeense genocide van de lijsten zijn geschrapt bij het CDA en de PvdA krijgen steun van prominente Turken.

De voorzitter van het Turkse parlement, Bülent Arinc, heeft gisteren ex-PvdA-kandidaat Erdinc Sacan persoonlijk gebeld om hem zijn steun te betuigen. Arinc zei tegen Sacan dat Turkije zonodig diplomatieke stappen tegen Nederland zal nemen, zo stond gisteren te lezen op de teletekst van de Turkse staatszender TRT.

Ook een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven het Nederlandse beleid in deze kwestie onacceptabel te vinden. Namik Tan: „Natuurlijk willen we ons niet mengen in de binnenlandse kwesties van andere landen. Maar we kunnen niet leven met het gegeven dat er campagne wordt gevoerd voor de erkenning van de zogenaamde Armeense genocide. Vooral niet in een land dat we als vriend en bondgenoot beschouwen. Het gaat hier om een historische gebeurtenis waar historici nog niet over uit zijn. Het is daarom onacceptabel dat politieke partijen in andere landen vaste oordelen vormen en deze oordelen proberen op te leggen aan hun kandidaat-parlementariërs.”

Volgens de woordvoerder valt het ontkennen van de genocide binnen de vrijheid van meningsuiting. „Het is des te opmerkelijker dat deze vrijheid beperkt wordt in een land als Nederland. We dachten dat in dit land de vrijheid van meningsuiting juist werd gekoesterd”, aldus Tan. De woordvoerder voegde in zijn verklaring er ook aan toe dat Turkije heeft voorgesteld om een commissie van onafhankelijke wetenschappers op te richten, die de gebeurtenissen in 1915 moeten onderzoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden