Turkse regering perkt rechtsstaat verder in

TAN TUNALI

Met twee nieuwe nooddecreten zet de Turkse regering de rechtsstaat en de vrije pers verder onder druk. In de zaterdagavond afgekondigde bepalingen worden de rechten van advocaten beperkt, rectorverkiezingen voor universiteiten afgeschaft en vijftien verschillende media-organen gesloten. Ook verloren nog eens meer dan 10.000 ambtenaren hun baan.

Na de mislukte couppoging in juli geldt de noodtoestand en regeert de AK-partij per decreet. Meer dan 100.000 mensen uit verschillende staatsinstellingen zijn sindsdien ontslagen of op non-actief gesteld, meer dan 37.000 mensen zijn gearresteerd. De regering zegt het staatsapparaat te zuiveren van volgelingen van prediker Fethullah Gülen, die zij verantwoordelijk houdt voor de couppoging. Critici zeggen dat de regering de noodtoestand gebruikt om de oppositie monddood te maken.

De afgekondigde maatregelen maken het mogelijk om terreurverdachten zes maanden het recht op een advocaat te ontzeggen. Ook kunnen gesprekken tussen terreurverdachten en hun advocaten voortaan worden opgenomen en worden bekeken door de aanklager. Vrije rectorverkiezingen voor universiteiten worden afgeschaft. Voortaan draagt het Hogere Onderwijsinstituut (YÖK), gecontroleerd door de regering, kandidaten voor, waarna de president een kandidaat naar keuze benoemt.

Met de sluiting van vijftien, voornamelijk Koerdische, media raakt het zuidoosten van het land in toenemende mate geïsoleerd. In de stad Diyarbakir werden burgemeester Gülten Kisanak en co-burgemeester Firat Anli gisteravond laat gearresteerd. Toegang tot het internet is er beperkt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden