Turkse regering boos/Ambassade: lichtvaardige beschuldiging misbruik kinderbijslag

DEN HAAG - De Turkse regering klaagt dat Nederland veel te lichtvaardig Turkse families beschuldigt van misbruik van sociale verzekeringen.

Het is niet terecht dat de complete Turkse gemeenschap in een kwaad daglicht wordt gesteld, reageerde de ambassade in Den Haag gisteren op een onderzoek van de Sociale Verzekeringsbank naar misbruik van kinderbijslag. De ambassade meent dat er onvoldoende harde bewijzen zijn.

De Sociale Verzekeringbank presenteerde vorige week de resultaten van een onderzoek, waaruit blijkt dat er nogal eens uitkeringen aan gezinnen worden verleend voor nietbestaande kinderen in Turkije.

De SVB kreeg in de gaten dat in het oosten van Turkije wel erg veel tweelingen werden opgegeven. Het aantal meerlingen bleek vier keer zo hoog als elders in het land. Uit een steekproef onder 463 gezinnen bleek dat 163 van hen minder kinderen hadden dan was opgegeven. Uitgebreider onderzoek wees uit dat frauderende families er gemiddeld meer dan twee kinderen bij hadden verzonnen.

De klacht dat het onderzoek rammelt uitten de Turkse diplomaten gisteren in een persbericht. Het ministerie van buitenlandse zaken kende echter geen officiële Turkse klacht. Ook Sociale Zaken is niet door de ambassade benaderd.

De Turken wijzen erop dat onderzoek naar misbruik dient te worden gedaan in samenwerking met de autoriteiten in Ankara, zoals dat gebruikelijk is. Een dergelijk verzoek om medewerking zou Den Haag nooit hebben gedaan. De Sociale Verzekeringsbank beroept zich echter op studies die zijn gedaan in samenwerking met lokale bestuurders in Turkije.

Harde bewijzen

Een woordvoerder van het ministerie van sociale zaken zei dat het aan samenwerking niet kan hebben ontbroken en dat er wel degelijk harde bewijzen boven tafel zijn gekomen. Hij wees verder het verwijt van de hand dat Nederland met de beschuldiging de complete Turkse gemeenschap zwartmaakt. “Dat is beslist niet wat we willen. Wij hebben niet het idee dat we hiermee alle Turken in Nederland op één hoop proberen te gooien.”

In het onderzoek van de SVB is berekend dat Nederland voor 2041 kinderen uitkeerde, van wie er 373 niet bestaan. In totaal werd jaarlijks 750 000 gulden (23 000 per huishouden) ten onrechte aan kinderbijslag uitgekeerd. Dat geld zal worden teruggevorderd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden