Turkse rechtszaak tegen Ebru Umar uitgesteld

null Beeld anp
Beeld anp

De tweede zitting van één van de drie Turkse rechtszaken tegen columniste Ebru Umar, is uitgesteld tot februari. Er is geen rechter komen opdagen, zegt Umar. De columniste zou vandaag terecht staan voor het vermeend beledigen van president Erdogan en Turkije-grondlegger Atatürk.

Een seminar zou de reden zijn geweest dat de rechter niet kwam opdagen, liet Umar weten. De strafzaak is nu verzet naar 9 februari. Dat hoorde de columniste via haar advocaat die bij de rechtbank in het Turkse Kusadasi was. Zelf woont Umar de rechtszaken niet bij. Dat zou haar zijn afgeraden.

Dictator

Tegen de Nederlands-Turkse Umar lopen drie rechtszaken vanwege vermeende beledigingen van haar hand aan het adres van president Erdogan, de profeet Mohammed en Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van de Turkse republiek. De zaak die vandaag voor de rechter zou komen, volgde op een uitspraak van Umar in een interview met de Telegraaf, waarin zij Erdogan en Atatürk uitmaakte voor dictators. Meerdere Turken deden daarop aangifte. Het beledigen van het staatshoofd en de Turkse aartsvader is strafbaar in het land.

De eerste zitting van de zaak vond plaats in september en duurde amper tien minuten. Umars advocaat vroeg toen uitstel, zodat zijn cliënt een aanvullende verklaring zou kunnen afleggen over haar uitspraak. De Turkse rechter stond dat toe: Umar mocht in Nederland een verklaring afleggen bij het Openbaar Ministerie (OM). Umar sprak eerder de hoop uit op een snelle uitspraak.

De tweede zaak die loopt tegen Umar gaat om een tweet van haar hand over de profeet Mohammed. 'Mohammed is een homo, succes gegarandeerd', schreef Umar. Turkije ziet dat als een strafbare belediging van de profeet. Maar Umar ontkent dat zo bedoeld te hebben. De rechtszaak werd, net als die over de uitspraak van Umar over Atatürk en Erdogan, na de eerste zitting uitgesteld. In dit geval tot 27 december.

Een derde rechtszaak tegen Umar is in de maak. Ditmaal omdat zij president Erdogan (nogmaals) beledigd zou hebben. Waarschijnlijk volgt de strafzaak op een tweet die de columniste plaatste met de hashtag #fuckererdogan. Wanneer die zaak behandelt wordt door de rechtbank van Kasupasi, is nog niet bekend. Umar zei in september tegen Metro te vrezen dat de rechtszaken jaren gaan duren. En het einde is wellicht nog niet in zich. Meerdere aangiften tegen Umar kunnen nog voor de Turkse rechter komen.

Maar zelfs al wordt Umar in Turkije veroordeeld, dan nog lijkt een uitlevering door Nederland onwaarschijnlijk. Premier Rutte noemde dat eerder al 'onbestaanbaar' en 'juridisch onmogelijk'.

Beledigende tweets

Umar werd in april gearresteerd in haar Turkse vakantiehuis in Kusadasi vanwege beledigende Tweets over Erdogan. Ze bracht een dag in de cel door, en mocht Turkije na zeventien dagen verlaten. In haar Amsterdamse woning was tijdens haar uitreisverbod ingebroken en het woord 'hoer' op een muur gekalkt. Volgens Umar een 'provocatie uit Nederturkse hoek'. Door de bedreigingen die volgden op haar terugkeer keerde de journaliste niet terug naar haar huis in Amsterdam. Nederlandse Turken zouden achter haar arrestatie zitten. In een felle reactie in Metro laakte Umar hun 'NSB-houding' en 'loyaliteit aan stel berggeiten uit Turkije'. Nederlandse Turken dienden daarop een aanklacht in tegen Umar wegens belediging.

Kliklijn

De arrestatie van Ebru Umar past in een bredere trend, constateerde Trouw eerder dit jaar. Sinds het aantreden van president Erdogan in 2014 werden in Turkije al meer dan 2000 mensen aangeklaagd wegens het 'beledigen van de president'. Oppositionele kranten worden gesloten, journalisten die onwelgevallige informatie publiceren ontslagen of vervolgd. In Nederland ontving het Turkse consulaat in Rotterdam kritiek, door ten tijde van de arrestatie van Umar Turkse Nederlanders op te roepen beledigingen aan het adres van Erdogan of Turkije te melden. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken reageerde daarop dat Nederland geen behoefte heeft aan een dergelijke 'kliklijn'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden