Turkse premier 'onsterfelijk'

Als een Ottomaanse sultan laat Tayyip Erdogan zijn volk een moskee na

De moskee van de Turkse premier Tayyip Erdogan is straks vanuit elk punt van de stad te zien. Hij wordt op de hoogste berg van Istanbul gebouwd en zal ook de grootste moskee van het land zijn. Een monument voor de onsterfelijkheid van de machtige premier.

Bomen, veel groen, een theetuin uit de tijd van de Ottomanen en enorme zendmasten kenmerken de top van de berg Camlica. De stedelingen die de moeite nemen om de berg te beklimmen, worden beloond met frisse lucht, goedkope frisdranken en een prachtig uitzicht op de stad. Nu moeten de zendmasten en de bomen plaatsmaken voor de grootse moskee die premier Erdogan in gedachte heeft.

Een zeventiger die elke dag naar de moskee gaat en aan de voet van de berg Camlica woont, zegt, terwijl hij het zweet van zijn voorhoofd veegt en op zijn stok rust: "Ik ben niet tegen een nieuwe moskee, maar ik ben wel tegen het beklimmen van de berg om bij de moskee te komen."

Veel Turken verwijten premier Erdogan dat hij zich steeds meer als een Ottomaanse sultan gedraagt. De machtigste Turkse premier aller tijden trekt zich blijkbaar niet veel aan van die kritiek. Immers, zoals elke Ottomaanse sultan heeft gedaan, laat ook hij een moskee achter. Het lag in de Ottomaanse traditie dat de sultan mede de geschiedenis inging dankzij de schoonheid van de moskee die hij had laten bouwen. Erdogan heeft zelf de plek voor zijn eigen moskee uitgekozen en bepaald wie hem gaat bouwen.

De ironie wil dat op de recreatieplek op de Camlica-berg de hele dag oude Ottomaanse muziek uit luidsprekers klinkt. Het is een van de zeldzame plekken waar sinds vroeger tijden nauwelijks iets is veranderd. In een ver verleden kwamen hier de sultans en hun gevolg om te picknicken. De liefde van Erdogan voor de tijd van zijn voorouders is bekend.

Niet alleen de nieuwe moskee is geheel in de Ottomaanse stijl, het geldt ook voor het handelen van de premier; zoals een sultan betaamt heeft Erdogan met niemand overlegd over zijn moskee-plannen. Hij heeft ze simpelweg bekendgemaakt, en wat volgt, is dat zijn staf ze uitvoert.

Aan de voet van de berg Camlica wonen ook Turken die nooit naar een moskee gaan. Een van hen is Nazmi Genc, een 26-jarige verzekeringsagent. Genc houdt zijn hand voor zijn ogen tegen de felle zon. Hij kijkt naar de top van de berg en vertelt: "In deze stad schijnen drieduizend moskeeën te staan. En allemaal zijn het slechte kopieën van de moskeeën die in de 16de eeuw werden gebouwd. Ook de moskee van Erdogan zal een kopie zijn van het oude. Wat zonde van al het geld, en wat een schande dat we al 400 jaar dezelfde stijl kopiëren".

Bovenop de berg is het iets koeler dan beneden. Het uitzicht op de Bosporus is adembenemend. De picknickplek van de sultans wordt nu bevolkt door gewone burgers, vooral door rondrennende kinderen en hun ouders. Na een flinke klim wekken de bries en de rustige Ottomaanse muziek de slaap. Wie hier onder een boom een dutje doet, is tevreden als een sultan.

Hoger, groter en extreem uitdagend
De eind mei onthulde plannen van de Turkse premier Erdogan voor een nieuwe moskee zullen de skyline van Istanbul voorgoed veranderen. Het heiligdom, waarvoor een oppervlakte van 15.000 vierkante meter gepland is, krijgt minaretten die de hoogste ter wereld zullen worden, hoger dan de 105 meter van de minaretten van de Moskee van de Profeet in de stad Medina in Saoedi-Arabië. Dat verklapte de door Erdogan in mei aangezochte hoofdarchitect Haci Mehmet Güner onlangs in de Turkse krant Milliyet. Er komen zeker zes minaretten, maar verrassingen zijn mogelijk, aldus Güner. Ook vertelde hij dat de constructie van de enorme koepel van de Camlica-moskee 'extreem uitdagend' is. De koepel zal volgens de architect groter worden dan de koepels 'die onze voorouders hebben gemaakt'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden