Turkse premier geeft Westen ervan langs

Erdogan: Niet alleen Israël maar hele Westen medeplichtig aan 'etnische uitroeiing' in Gaza

Turkije heeft de buik vol van het Westen. De Turkse premier Tayyip Erdogan haalde deze week als nooit tevoren uit naar Israël, de Verenigde Naties en de Verenigde Staten. Erdogan is ziedend vanwege de Israëlische aanval op Gaza. "We buigen voor niemand. Als de dood onvermijdelijk is dan moeten we maar eervol sterven", aldus de Turkse leider.

Tot tien jaar geleden vormde Turkije met Israël en de Verenigde Staten een driestaten-bondgenootschap. Aan de warme verhoudingen kwam snel een einde toen de islamitische AK-Partij van Erdogan aan de macht kwam. Inmiddels is zelfs een punt gezet achter alle diplomatieke relaties met Israël. En sinds enkele dagen maakt Erdogan geen onderscheid meer tussen Israël en de rest van het Westen. Volgens hem is het hele Westen medeplichtig aan de 'etnische uitroeiing' in Gaza.

Erdogan staat bekend als een man bij wie de emoties zo nu en dan de ratio kunnen overheersen. Is hij dan zo begaan met het lot van de Palestijnen dat hij het tegen de hele wereld wil opnemen? Volgens Mithat Sancar van de Universiteit van Ankara kan de harde taal van de Turkse premier niet als sentimentele retoriek beschouwd worden. "De Turkse regering zet al langer stappen om een leidinggevende rol in het Midden-Oosten te spelen. Door zo uit te halen naar Israël en het Westen wil Erdogan laten zien dat hij de leider is van de moslims in de regio."

De relaties met de Europese Unie staan al langer op een laag pitje. Het feit dat de Amerikaanse president Obama ook na zoveel slachtoffers onder de burgers in Gaza nog een pro-Israëlische houding aanneemt, lijkt de breuk tussen de Turken en de westerse wereld te versnellen. Sancar meent dat het vooralsnog te vroeg is om te beweren dat Turkije de westerse wereld de rug heeft toegekeerd, maar als het zo doorgaat, zal dat volgens hem uiteindelijk wel gebeuren.

"Premier Erdogan maakt de fout Israël en het Westen te vereenzelvigen. Israël veroordelen is iets anders dan alle belangrijke landen tegen je in het harnas jagen. Ik kan begrijpen dat hij een grotere rol wil spelen in de regio, maar wat hij vergeet is dat de kracht van Turkije altijd de goede relatie met het Westen is geweest. Als we geen goede contacten meer hebben met de westerse wereld zijn we slechts een van de zoveel landen in het roerige Midden-Oosten."

Gisteren bracht de Turkse minister van buitenlandse zaken, Ahmet Davutoglu, een bezoek aan Gaza, om zo het Turkse beleid kracht bij te zetten. Davutoglu werd bij dit bezoek vergezeld door zijn Egyptische ambtgenoot. Ook dat is een teken van de tijd - Davutoglu zei voor zijn vertrek naar Gaza dat er sinds de Arabische Lente andere normen gelden in het Midden-Oosten, en dat nieuwe leiders die nu democratisch worden gekozen, zoals in Egypte, de verschrikkingen van Israël niet meer door de vingers zullen zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden