Turkse politie houdt opnieuw juristen aan

Turkije | De autoriteiten blijven mensen arresteren die verdacht worden van betrokkenheid bij de coup.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Opnieuw zijn in Turkije gisteren juristen gearresteerd. Bij het doorzoeken van drie gerechtsgebouwen werden 136 mensen aangehouden. De gearresteerden werden door politieagenten in burgerkleding naar klaarstaande auto's geleid. De politie doorzocht hun kantoren en computers. Ook werden hun huizen aan inspectie onderworpen.

De autoriteiten verdenken hen ervan banden te hebben met Fethullah Gülen, die in de Verenigde Staten verblijft. Volgens president Erdogan is Gülen het brein achter de mislukte staatsgreep. Gülen ontkent elke betrokkenheid.

Turkije heeft de Verenigde Staten om zijn uitlevering gevraagd. Premier Yildirem benadrukte nog eens dat de 'hoofdterrorist naar Turkije moet komen om te worden berecht'.

Inmiddels zitten meer dan 35.000 mensen in detentie, van wie 17.000 formeel zijn gearresteerd. Nog eens tienduizenden zijn op non-actief gesteld sinds de couppoging. Onder hen bevinden zich, naast rechters, ook journalisten, onderwijzers en medisch personeel.

Een rechtbank in de stad Izmir heeft bepaald dat de verklaringen die verdachten en getuigen afgeven die gehoord worden met betrekking tot het onderzoek rond de staatsgreep niet openbaar mogen worden gemaakt.

Kranten en andere media publiceerden afgelopen maand verschillende verklaringen van militairen die na de mislukte staatsgreep zijn vastgezet. Het verbod is bedoeld, aldus de toelichting van omroepautoriteit RTUK, om het onderzoek niet te verstoren.

Hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet Can Dündar verzuchtte gisteren in zijn afscheidscolumn alle vertrouwen in de rechterlijke macht te zijn kwijtgeraakt na de mislukte staatsgreep. Dündar kondigde in zijn column aan af te treden als hoofdredacteur. Hij zei voorlopig ook niet terug te zullen keren naar Turkije.

Waar hij zich op dit moment bevindt, is onbekend. Dündar werd in mei veroordeeld tot vijf jaar cel, omdat hij geheime documenten had gepubliceerd waaruit bleek dat Turkije wapens had geleverd aan islamisten over de grens in Syrië. Zijn advocaat ging tegen die straf in beroep.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden