Turkse organisaties roepen op tot kalmte na gesprek Asscher

Niet alle Turkse clubs in Nederland staan achter de lijn van de regering. Maar de rust bewaren, lijkt iedereen verstandig.

Alle Turkse organisaties zijn 'gekwetst en gegriefd' door de vergelijking met nazipraktijken door president Erdogan, zei minister Lodewijk Asscher van sociale zaken en integratie gisteren. Hij sprak met twaalf Turkse verenigingen, variërend van Alevieten en Koerden tot het overheidsorgaan Diyanet. Iedereen onderschrijft een oproep tot kalmte, zei hij.

Ahmet Azdural van het Inspraakorgaan Turken (IOT) verklaarde dat goede betrekkingen met Turkije belangrijk zijn en hij heeft Asscher gevraagd om de-escalatie. "Er is een goed gesprek nodig tussen Nederland en Turkije." Azdural vindt ook dat een crisis onnodig was. "Het had niet zover hoeven komen. Er komen heel vaak Turkse ministers in Nederland spreken. Dat is nog nooit een probleem geweest." Hij meent dat het kabinet beter met de Turkse organisaties had moeten overleggen: "Er werd gezegd dat problemen werden verwacht met de openbare orde. Waarom is daar niet met ons over gesproken?"

Over de opstelling van Turkije wil Azdural niets kwijt. In zijn inspraakorgaan zijn diverse organisaties vertegenwoordigd. De meningen zijn verdeeld, zo maakt hij duidelijk. Niet alle organisaties staan achter de lijn die de Nederlandse regering heeft gekozen, zei Asscher. "Ik heb uitgelegd dat we een grens hebben gesteld." Hij vindt het belangrijk dat het gedrag van een groep demonstranten niet afstraalt op alle 400.000 Turkse Nederlanders.

Scherpe kritiek had Asscher op het optreden van CDA-leider Sybrand Buma. Die steunde het optreden van het kabinet maar nam ook afstand door twijfel te zaaien over de rechte rug van Rutte. Het CDA wil dat Nederland het associatieverdrag met Turkije opzegt. Asscher, ook lijsttrekker voor de PvdA, zei dat Buma aantoont dat hij ongeschikt is als premier. In plaats van rust uit te stralen drijft hij de zaak verder op de spits. Het is een 'goedkope poging' om munt te slaan uit een conflict met een andere natie. "Het is kenmerkend voor het CDA, dat geen verantwoordelijkheid wil nemen."

Asscher bekritiseerde ook Denk: "De intimidatie moet stoppen". De Raad van Marokkaanse Moskeeën klaagde gisteren dat de partij moslims onder druk zet om voor Denk te kiezen. Farid Azarkan, kandidaat-Kamerlid voor Denk, wees de kritiek als 'ongefundeerd' van de hand.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden