Turkse oppositiekrant krant Zaman is nu lovend over Erdogan
De overname van de Turkse krant Zaman door de regering heeft duidelijk zijn weerslag op de inhoud. Het dagblad gold tot twee dagen geleden als kritisch op het beleid van president Recep Tayyip Erdogan. Nu een bewindvoerder van de overheid de leiding heeft gekregen, is daar niets van over.
Op de voorpagina van de Zaman stonden vanochtend twee verhalen over de president: een over zijn plannen voor een grote receptie tijdens Internationale Vrouwendag op 8 maart en een over zijn bezoek aan een brug in aanbouw over de Bosporus bij Istanbul. Over de protesten van lezers tegen de overheidsbemoeienis met de krant en het ingrijpen van de oproerpolitie tegen de demonstranten was niets te lezen.
De uitgever van Zaman heeft banden met de Gülen-beweging, die overhoop ligt met Erdogan. Het ingrijpen komt volgens de Turkse autoriteiten voort uit een onderzoek naar "het financieren van een terroristische organisatie'' en zou niets te maken hebben met de politieke kleur van de krant. Zaman is met een oplage van 650.000 de grootste van Turkije en stond altijd kritisch tegenover de regering.
Hoofdredacteur
Gisteren werd bekend dat de hoofdredacteur van Zaman Abdulhamit Bilici is ontslagen. "Het is al drie tot vier jaar een gewoonte dat iedereen die zich uitspreekt tegen regeringsbeleid, een rechtszaak of een gevangenisstraf tegemoet mag zien'', had Bilici kort voor zijn ontslag gezegd. Hij sprak over een "donkere periode voor ons land en onze democratie''.
De hoofdredacteur van de Engelstalige editie Today's Zaman sprak na de uitspraak van de rechtbank al van het einde van de rechtsstaat in Turkije. "Een krant overnemen is strijdig met de grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is. Dit komt neer op het opschorten van de grondwet'', aldus Sevgi Akarçesme.
Persvrijheid
De Europese Unie sprak gisteren al haar zorgen uit over de overname van Zaman. Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement noemde de overname van Zaman op Twitter "weer een nieuwe klap voor de persvrijheid''. Hij beloofde de zaak maandag op te nemen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu.
De EU ziet volgens criticasters veel bedenkelijke maatregelen van de Turkse regering door de vingers omdat zij de hulp van Turkije nodig heeft bij het indammen van de vluchtelingenvloed naar Europa.
Ook de Verenigde Staten hebben bezorgd gereageerd op de aanstelling door de Turkse rechter van een bewindvoerder voor het kritische Zaman, de grootste krant in Turkije. "We beschouwen dit als de jongste in een reeks van verontrustende stappen van de Turkse overheid op het vlak van justitie en wetshandhaving gericht tegen media en andere criticasters'', liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. "Door de rechter bevolen toezicht op de financiën en bedrijfsvoering van een mediabedrijf mag niet leiden tot veranderingen op de redactievloer of het journalistiek beleid'', aldus het departement. "Critici moeten worden aangemoedigd, niet het zwijgen opgelegd.''
undefined