Turkse Nederlander opgepakt in Turkije

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Een Turks-Nederlandse activist is opgepakt in Turkije voor het ‘verspreiden van terroristische propaganda’.

Ans Boersma

De 24-jarige Ekrem Deniz Osmanogullari arriveerde woensdag op de luchthaven in Istanbul en werd meteen gearresteerd. Hij kwam naar eigen zeggen naar Turkije om als vertaler op te treden op een symposium van de groepering Anti-Imperialistisch Front (AEC). Op de agenda stond de situatie van politieke gevangenen.

Het symposium werd gesteund door Halkınsesi (‘De Stem van het Volk’), een nieuwswebsite die naar verluidt gelieerd is aan het Revolutionair Volksbevrijdingsleger (DHKP-C). Deze ondergrondse organisatie staat zowel in Turkije als Nederland bekend als een links-extremistische terroristische groepering. De bijeenkomsten van de legale AEC worden in Turkije wel oogluikend toegestaan, maar de overheid houdt deelnemers nauwlettend in de gaten.

Ekrem Deniz, in het dagelijks leven in Nederland eigenaar van een restaurant in Dordrecht, verzet zich actief tegen het bewind van president Erdogan. Zo vergezelt hij geregeld de vader van twee gearresteerde bandleden van de Turkse linkse folk-rockgroep Grup-Yorum bij wekelijkse protesten in Rotterdam.

Deniz is ook lid van de Europese tak van de organisatie Dev-Genç (‘Revolutionaire Jeugd’). Deze Turkse radicaal-linkse jongerenorganisatie werd in 1965 opgericht en werd verboden na de coup in 1971. De organisatie stond aan de wieg van andere linkse verzetsbewegingen in Turkije. Dev-Genç zegt te strijden tegen imperialisme en fascisme. Van de Europese tak zitten zeven andere jongeren vast in Turkije.

Rechtbank

Deniz is vrijdag voor de rechtbank verschenen, vertelt Christophe Kistler, een goede vriend van Deniz. “Deniz had de eerste dagen zijn telefoon nog en was in goede gezondheid. Maar na vrijdag hebben we niets meer gehoord. Maandag weten we meer”, zegt Kistler, woordvoerder van een inmiddels opgezet comité dat zich inzet voor zijn vrijlating. “Dan kan zijn advocaat langs bij de gevangenis.”

Op Facebook is de pagina ‘Free Ekrem Deniz’ gelanceerd, waar het comité het laatste nieuws verspreidt. Protesten zijn nog niet aan de orde. “Totdat er een datum is voor de rechtszitting, mobiliseren we niet”, aldus Kistler.

Het is niet de eerste keer dat Ekrem Deniz is opgepakt. Tijdens een eerdere reis naar Turkije werd hij ook aangehouden. Toen werd hij na korte tijd vrijgelaten. In Nederland kwam hij eerder in het nieuws tijdens rellen in de Haagse Schilderswijk, naar aanleiding van de dood van Mitch Henriquez, die omkwam door politiegeweld. Deniz werd toen gearresteerd.

Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd, zegt Christophe Kistler. De banden tussen Turkije en Nederland zijn net in rustiger vaarwater beland nu afgelopen week beide landen opnieuw een ambassadeur benoemden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden