Turkse Nederlander hekelt 'Erdoganofobie' van Kamer

In een daglange hoorzitting met Turks-Nederlandse organisaties kreeg de Tweede Kamer gisteren niet alleen uitleg, maar ook kritiek.

Halverwege het gesprek met de Tweede Kamer pakt voorzitter Ayahn Tonça van de Islamitische Stichting Nederland zijn telefoon erbij. "Erdogan belt", zegt hij smalend, om na een korte stilte op verontwaardigde toon verder te gaan. "Het is ongelooflijk dat ik word gezien als pionnetje van Ankara. Ik duld geen inmenging vanuit Turkije. Houd eens op met die Erdoganofobie!"

Tonça wilde gisteren op de hoorzitting, belegd door de Tweede Kamer en bijgewoond door veertien Turks-Nederlandse organisaties, duidelijk maken dat hij de oplopende spanningen tussen Erdogan- en Gülenaanhangers in Nederland na de mislukte staatsgreep in Turkije afkeurt. "Geen enkel kind moet als terrorist kunnen worden bestempeld. Dat kan gewoon niet. Daar moet je hard tegen optreden."

Zijn woorden zijn moeilijk te bevatten voor de Kamer. Tonça heeft net uitgelegd hoe zijn stichting 'islamitische diensten aan de Turkse gemeenschap in Nederland' levert. Met geld van het Turkse ministerie van godsdienstzaken (Diyanet) worden moskees gerund en imams ingevlogen. Ook preken komen soms uit Ankara, dat Gülen verantwoordelijk houdt voor de couppoging.

"We zijn hier in Nederland bezig met onze eigen problemen", zegt Tonça, die van alle sprekers waarschijnlijk de grootste achterban vertegenwoordigt. Hij vertelt hoe recent nog een preek aan orgaandonatie is gewijd en dat de preken openbaar zijn, live te volgen via Facebook en ook in het Nederlands terug te lezen. Daar kan hij geen 'lange arm' in ontdekken. "We willen uiteindelijk onze eigen imams opleiden."

Volgens Tonça is het niet de Turkse regering die spanningen naar Nederland exporteert, maar de Nederlandse politiek die de onrust voedt. Hij wijst op moties over de Armeense kwestie en een verbod op Turkse financiering van Nederlandse moskeeën. Met dat laatste aangenomen voorstel knapt het CDA het werk voor de PVV op, meent Tonça (zelf CDA'er). "U hoeft niet met de PVV te regeren. U doet het al. Dat steekt mij. Dat is de voedingsbodem voor het kwaad in onze samenleving."

Ook bestuurslid Yusuf Altuntas van Milli Görüs hekelt het vergrootglas waar zijn geloofsgemeenschap de laatste jaren onder ligt. "Als je nu op onze naam googelt, zijn we orthodox, soms zelf terroristisch." Hij is in afwachting van een nieuw onderzoek van minister Lodewijk Asscher (PvdA, integratie) naar Milli Görüs en spreekt derhalve van 'de Haagse arm'. "Ik zou andere organisaties adviseren de politiek zo ver mogelijk van je af te houden."

Morgen praat de Kamer met Asscher over spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden