Turkse monnik volgt Çiçek op

Een jaar na het overlijden van Julius Çiçek heeft de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Glane een nieuwe aartsbisschop. Van het geld dat Çiçek bij leven uitleende, is nog altijd geen cent terug.

De monnik Eugene Aydin wordt de nieuwe Syrisch-orthodoxe aartsbisschop van Nederland. Aydin (1971) is van Turkse komaf, maar woont en studeert in de Verenigde Staten. Hij is de opvolger van de vorig jaar overleden Julius Çiçek.

Çiçek (63) werd in de vroege ochtend van 29 oktober vorig jaar dood aangetroffen in een kamer van het Sheraton Hotel in Düsseldorf. Als officiële doodsoorzaak werd een hartaanval vastgesteld, maar al gauw kwamen er geruchten op gang. Syrisch-orthodoxe internetsites speculeerden over betrokkenheid van de Syrische geheime dienst bij Çiçeks dood.

Nadat de aartsbisschop was bijgezet in het Sint Ephremklooster in Glane (bij Enschede) richtten de speculaties zich op zijn opvolging. Ook daarin zou de Syrische geheime dienst de hand hebben, om zo invloed uit te oefenen op de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Nederland.

„Onzin”, zegt Fikri Sumer, schrijver van een boek over de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Nederland. „Aydin is benoemd door de Syrisch-orthodoxe patriarch in Damascus. Een delegatie van de patriarch heeft in Nederland de meningen over Çiçeks opvolging gepeild. Zeven van de acht parochies vonden Aydin een geschikte kandidaat.”

Eugene Aydin komt aan het hoofd te staan van de Nederlandse parochies, maar hij is feitelijk niet de enige opvolger van Julius Çiçek. Het aartsbisdom West-Europa is door de patriarch namelijk opgesplitst in zes delen: Nederland, Oostenrijk-Zwitserland, België-Frankrijk en drie aartsbisdommen in Duitsland. De aartsbisschoppen vallen onder directe verantwoordelijkheid van Damascus.

Die opsplitsing, zegt Sumer, is een antwoord op de groei van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Europa. En nee, benadrukt hij, het is geen maatregel om de macht van de aartsbisschop in te perken. Julius Çiçek kon bijvoorbeeld zelfstandig besluiten een grote som geld uit te lenen aan zijn Amerikaanse collega Clemis Kaplan, aartsbisschop van Los Angeles. Kaplan heeft het geld (enkele tonnen) echter nooit terugbetaald, hij zou het kwijtgeraakt zijn aan Nigeriaanse oplichters.

Ilyas Yanguc, een ’persoonlijke vriend’ van Çiçek, wist eerder dit jaar nog zeker dat het geld ’tot op de laatste cent’ terug zou komen. Een Europese opsporingsinstantie zou het geld hebben onderschept.

„Ik heb al maanden niets meer gehoord”, zegt Yanguc nu. „Ik heb geen idee waar het geld is of wanneer het terugkomt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden