Turkse maffia beheerst drugshandel

ZWOLLE - De Turkse maffia heeft in het thuisland en Nederland de handel en smokkel in heroïne stevig in handen. De criminelen van Turkse komaf doen naast drugshandel steeds meer in andere takken van de misdaad, zoals mensenhandel, gijzeling en afpersing.

De nationale recherche (NR) zegt in een gisteren gepresenteerde analyse van de criminaliteit onder Turken, dat de winsten niet alleen meer gaan naar traditionele bestemmingen. Tot voor kort werd geïnvesteerd in onroerend goed of nieuwe criminele activiteiten. Er gaat nu ook geld naar politieke doelen en radicale groepen.

Volgens de Turkse politie zijn aanhangers van de voormalige Koerdische partij PKK en de extreem-linkse DHKP-C in Turkije direct betrokken bij drugscriminaliteit. Radicaal islamitische groepen als de Hizb al Tahrir worden als mogelijk ontvanger van drugsopbrengsten genoemd.

In de periode 2002-2003 die de nationale recherche heeft geanalyseerd, deed de politiedienst 46 onderzoeken tegen Turkse criminele organisaties. In de strafzaken die uit de onderzoeken voortkwamen, hebben rechters verdachten alleen al wegens drugshandel en het witwassen van crimineel geld in totaal meer dan honderd jaar gevangenisstraf opgelegd. De manier van opereren van de Turkse maffia is volgens commissaris Jan Boersma van de NR 'uiterst gewelddadig'.

De organisaties zijn vaak opgebouwd uit bloedverwanten. ,,Ze regelen de handel vanuit landen als Afghanistan via Turkije naar Nederland en verder. Met de straathandel bemoeien ze zich niet. Conflicten worden uitgevochten. De afgelopen twee jaar telden we in Nederland veertien liquidaties in Turkse bendes.''

De Turkse Kamer van Koophandel heeft uitgerekend welke plaats de heroïnehandel in de Turkse economie inneemt: ,,De omzet van criminele activiteiten van de maffia bedraagt 60 miljard dollar. Dat komt neer op een vierde van het Turkse nationaal inkomen.'' Boersma is niet bang dat na de toetreding van Turkije tot de Europese Unie de drugsaanvoer vandaaruit groter wordt.

Boersma: ,,Nu trekken deze criminelen zich ook niets van grenzen aan.'' De politiechef maakt zich wel zorgen over de geringe sociale- en financiële ontwikkeling van een groot deel van de 350000 tellende Turkse gemeenschap in Nederland. ,,Dat is een grote voedingsbodem om het misdaadpad op te gaan'', zegt Boersma.

Cijfers uit 2003 laten zien dat vier procent van de veroordeelden in Nederland een Turks paspoort heeft. Dat percentage is niet zuiver. Het justitiesysteem deelt tweede generatie Turken in als Nederlander. Bijna honderd procent zit vast wegens een gewelds- of drugsdelict. Uit de analyse blijkt dat de Turkse maffia haar werkgebied aan het uitbreiden is. Vrouwen- en wapenhandel vertonen een stijgende lijn.

,,Wat ook opvalt is dat een relatief jonge generatie, gemiddeld rond de 30 jaar, die zich schuldig maakt aan zeer gewelddadige overvallen'', zegt Boersma. Ook afpersingen en gijzelingen komt de politie tegen. Een nieuwe tendens, met name populair onder jonge Turken, is fraude met bankpasjes en illegale praktijken via uitzendbureaus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden