Pop-upredactie

Turkse kraamhouder heeft ook Hollandse koopman nodig

Marktkoopman en Leefbaar Rotterdam-routinier Hennie van Schaik voert campagne op de multiculturele Afrikaandermarkt. Beeld arie kievit
Marktkoopman en Leefbaar Rotterdam-routinier Hennie van Schaik voert campagne op de multiculturele Afrikaandermarkt.Beeld arie kievit

In de Rotterdamse smeltkroes leven bevolkingsgroepen vlak naast elkaar. Hoe vertaalt zich dat bij de verkiezingen?

Niels Markus

"Mijn stem heb je hoor, Hennie!" Iedereen op de Afrikaandermarkt kent Hennie van Schaik, marktkoopman en Leefbaar Rotterdam-routinier. De kooplieden zijn niet vergeten dat hij vaak voor ze opkwam 'aan de Coolsingel'. Zo gingen de markttarieven omlaag. En 'Hennie Camera' zorgde voor meer cameratoezicht in de onveilige Rotterdamse straten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De pop-upredactie van Trouw is deze week in de Afrikaanderwijk en omgeving Beeld Maps4News/Here
De pop-upredactie van Trouw is deze week in de Afrikaanderwijk en omgevingBeeld Maps4News/Here

Van Schaik stond tot acht jaar geleden op de markt in de Afrikaanderbuurt, nu bestiert zijn zoon Kevin de kraam. De 71-jarige Van Schaik staat op dinsdagen en zaterdagen nog op de centrummarkt. "Kijk nou", zegt hij geregeld tijdens een rondje over de markt, als hij een trui of paar sokken in een van de kramen vastpakt. "Vijf euro voor een joggingbroek of een jackie. Kan het nog minder?"

Dik een halve eeuw geleden begon hij op de Afrikaandermarkt. Hij haalt herinneringen op met collega-textielverkoper Jan van den Boogaart (74). Mensen van de eilanden ten zuiden van Rotterdam trokken op zaterdagen naar de markt, een van de grootste van het land. Van Schaik: "Ik verkocht truien voor 89 gulden. Als ik nu een trui ophang voor 89 gulden, dan sturen ze me naar Delta (ggz-instelling- red.). Dan zeggen ze: die is gek!" Van den Boogaart woonde lang aan de nabijgelegen Dordtselaan, ooit een chique straat. Hij vertrok naar Hellevoetsluis. "Al geven ze me duizend euro in de maand. Ik ga er nooit meer wonen."

Eigen taaltje

In de loop der jaren zagen ze de markt achteruit kachelen. Gastarbeiders trokken naar Rotterdam-Zuid, de vroegere bewoners voelden zich er niet meer thuis. Van Schaik: "Er werd geen Nederlands meer gesproken. Allemaal spraken ze hun eigen taaltje." Turken en Marokkanen begonnen eigen cafés, slagerijen en moskeeën. "Als ze in mijn kraam Turks tegen elkaar staan te praten, zeg ik: je moet hier Nederlands praten. Dan kijken ze me aan van: waar heb je het over?" Vrouwen met boerka helpt Van Schaik niet. "Dat kan ik niet. Als je het later wilt ruilen, moet ik zien dat jij het gekocht hebt."

Van den Boogaart vindt de komst van andere culturen naar Nederland 'grandioos mislukt'. Hij stemt steevast PVV. "Marokkanen, Turken, ze houden allemaal hun eigen geloof en ideeën. Die stroken niet met Nederland." Hij vertelt het op een van de meest multiculturele markten van het land. Vrouwen met hoofddoeken en boodschappentassen schuiven voorbij. Aan bijna elke lantaarnpaal hangt een poster van Denk, dat deze verkiezingen ook meedoet in Rotterdam.

Bij landelijke verkiezingen stemt Van Schaik dan wel PVV, maar in Rotterdam blijft Leefbaar zijn partij. De partij van Pim Fortuyn, die in 2002 het taboe op kritiek op de multiculturele samenleving doorbrak. Als middenstander was Van Schaik altijd VVD'er, tot de opkomst van Pim. Praat met Van Schaik over Leefbaar, en je weet zeker dat het motto 'hard met een hart' voorbijkomt. "We omarmen iedereen die wil meedoen." Van Schaik was tussen 2006 en 2014 raadslid en is nu voorzitter van de gebiedscommissie (deelgemeentebestuur) in het centrum. Met voorkeursstemmen hoopt hij nogmaals in de raad te komen.

Veel allochtonen en autochtonen op Zuid zitten in hetzelfde schuitje, ziet Van Schaik ook. De wijken ten zuiden van de Afrikaanderbuurt horen bij de armste van het land, en dat is de afgelopen jaren alleen maar erger geworden. "Als ik een oud vrouwtje in mijn kraam heb en ik zie dat ze een trui niet kan betalen, dan zeg ik: neem mee, hop." En vaak genoeg komen buitenlandse mensen net een paar euro tekort. "Dan nemen ze die drie euro de volgende keer maar mee. Dat doen ze altijd. Ik ben nooit teleurgesteld."

Aan het uitsterven

Ook de marktkooplieden hebben het zwaar. Vooral in de textiel. De concurrentie van Primark hakt erin. Gechargeerd kun je zeggen dat de textielverkopers in meerderheid autochtoon zijn en de versverkopers een migratieachtergrond hebben. Groente- en fruitverkoper Servet Kurt ziet ook dat de markt achteruit is gegaan. "Die bananen heb ik ingekocht voor 7 euro de kilo. Op elke doos die ik verkoop maak ik een euro winst. Als er een kilo gestolen wordt, dan draai ik verlies."

Kurt ziet tot zijn spijt dat de autochtone marktkoopman aan het uitsterven is. "Wij allochtonen zijn tevreden met minder. Als we honderd euro per dag verdienen is het genoeg." Daar kunnen de vergrijzende autochtonen niet tegenop concurreren, zegt hij.

Kurt stemt volgende week waarschijnlijk Denk. Hij is woedend over hoe de Nederlandse regering zich opstelt tegenover Turkije. Vorig jaar rond de Turkijerel in Rotterdam, en nu weer met de Armeense genocide. "Iedereen is anti-Erdogan, terwijl hij elke keer met grote percentages democratisch gekozen wordt." Denk komt als enige voor Turkse Nederlanders op, vindt Kurt.

Na het gesprek is Van Schaik opgetogen. Niet omdat Kurt op Denk stemt. "Dat moet hij zelf weten, dat is democratie. Ik eet er niet minder om." Maar hoorde je nou wat hij zei, informeert Van Schaik meermaals: "Hij mist de Hollandse koopman". Hij haalt uitspraken van Leefbaarleider Joost Eerdmans aan. Die zei een paar maanden geleden dat de Hollandse slagers en groenteboeren moeten terugkeren in het straatbeeld. Van Schaik: "Je hebt elkaar nodig. Als de textiel wegvalt, dan is de markt dood. We moeten het met elkaar doen."

Trouw gaat deze week kijken in de Afrikaanderwijk en omgeving. Wat voor weerslag heeft de verkiezingsstrijd op de Rotterdammers? Welke thema's houden hen bezig?

Suggesties of vragen? Mail naar Pop-up@trouw.nl

Lees ook:

Wordt Rotterdam 'een electoraal slagveld'? Als enige stad in Nederland doen alle landelijke partijen aanstaande woensdag mee met de gemeenteraadsverkiezingen. Nieuwkomers PVV en Denk willen zich meten met Leefbaar Rotterdam en het door de islam geïnspireerde Nida. (linkje nog toevoegen)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden