Turkse köfte

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: karin@kokenmetkarin.nl

Uit een pakje:

Knorr Wereldgerecht Griekse Kofta Rijstmix: Rijst 99%, rode paprika, zeewier.

Sausmix: Tomaat 26%, maïszetmeel, zout, aroma (bevat tarwe, gerst), suiker, ui, komijn, tijm, laurierblad, oregano, gistextract, zwarte peper, olijfolie, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, kaneel, maltodextrine, citroensap.

Kruidenmix: Paneermeel (tarwebloem, gist, zout), ui, zout, aroma, gistextract, knoflook, komijn, palmvet, kaliumchloride, olijfolie.

Zelf toevoegen: 350 g gehakt, 400 g (blik)tomaten, 1 courgette, 1 eetl olijfolie, 200 ml water, margarine.

Ik wou het toch nog even hebben over die nep-Griekse kofta van vorige week. Het zat me niet helemaal lekker. U weet, ik ben van de categorie 'u vraagt, wij draaien'. Als mensen een pakje aanvragen voor deze rubriek, is het omdat ze dat zo lekker vinden. Dan geeft het geen pas als ik ga vingerzwaaien dat het helemaal niet zo hoort en dat het anders moet, authentieker. Vaak weet ik die neiging gelukkig binnenskamers te houden, en typ ik in de krant keurig een doe-het-zelfrecept dat geheel en al pakwaardig is en ook zeker zo makkelijk, maar dan wel nét even lekkerder. Zoals vorige week.

En toch. En toch.

Al variërend op het thema 'Griekse balletjes in tomatensaus' ging ik stoutmoedig ook de Turkse kant op. Griekse gerechten lijken immers sprekend op Turkse en vice versa. Ik maakte de balletjes niet rond maar langwerpig en plat en bovendien van lamsgehakt, dat veel sappiger en smakelijker is dan dat brave rundergehakt. Ik verkoos de grillpan boven de koekenpan, wat een lekker knapperig geroosterd korstje oplevert plus een smeuïge binnenkant. De tomatensaus liet ik niet sudderen, maar alleen even ultrakort pruttelen tot een salsa-achtig, chunky geheel. Het voordeel van de tijdsbesparing bleek recht evenredig aan de smaakbeleving, zo vond ook mijn dinergezelschap aan wie ik beide versies voorschotelde, die van vorige week en die van deze week. Deze week won.

Oh ja, en die door pakjesmakers voorgeschreven courgette kan de pip krijgen. Die verving ik door tzatziki (recept zie www.kokenmetkarin.nl). Hoewel Turken dat dan weer 'cacik' noemen natuurlijk.

Zelf Turkse köfte maken?

Ballen: 350 g lamsgehakt, 1 ui, 1 eidooier, 1 eetl komijnpoeder, 1 eetl gedroogde oregano, snufje kaneel, 1 beschuitje, ¿ bosje platte peterselie, zout en peper uit de molen

Tomatensaus: 400 g smaaktomaten (à la Tasty Tom), 1 ui, 2 knoflooktenen, wat gedroogde chilivlokken (molentje), 1 volle theel gedroogde oregano, ¿ bosje platte peterselie, ¿ citroen,

scheut olijfolie

Ballen deel 1: Maal ui en peterselie (zonder taaie stelen) in de keukenmachine fijn. Voeg gehakt, eidooier, beschuit, komijn, oregano, kaneel, zout en peper toe en maal tot een geheel. Kneed nog even goed door met de hand. Draai er ± 12 langwerpige balletjes van.

Saus: Fruit de fijngehakte ui met de knoflook en chilivlokken 5 minuten zachtjes in wat olijfolie een grote koekenpan. Snij intussen de tomaten in stukjes. Doe in de pan, samen met de gehakte peterselie, oregano, zout en peper plus een ferme kneep citroensap. Breng aan de kook en laat op laag vuur zonder deksel 5 à 10 minuten pruttelen. Proef op zout, peper, pit. Zet uit.

Ballen deel 2: Verhit een grillpan. Leg de helft van het gehakt erop, duw een beetje plat met de spatel en bak aan beide kanten in totaal een minuut of 4 op niet al te hoog vuur. Houd warm in aluminiumfolie en bak de rest. Serveer met de tomatensaus, rijst en tzatziki.

Tips

Geen keukenmachine? Rasp de ui fijn en meng met de hand door het gehakt en de kruiden.

Geen grillpan? Bakken in een koekenpan in wat olie.

Geen chilivlokken? Snufje cayennepeper.

Nog lekkerder: een 30 minuten in de oven geroosterde en daarna ontvelde puntpaprika door de saus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden