Turkse jurist wil CDA’ers voor rechter

De Turks-Nederlandse politici Ayhan Tonca en Osman Elmaci, beiden op de kandidatenlijst van het CDA voor de verkiezingen, lopen kans op een berechting in Turkije.

Vandaag onderzoekt de nationalistische Turkse advocaat Kemal Kerincsiz uitspraken van Tonca en Elmaci over de Armeense kwestie. Als die strijdig zijn met de Turkse wet, dan zal Kerincsiz, zo zei hij gisteren tegen Trouw, hen aanklagen wegens schending van artikel 301 van de Turkse strafwet. Die verbiedt het bezoedelen van Turkije’s reputatie. Eerder sleepte Kerincsiz de schrijvers Orhan Pamuk en Elif Shafak voor de rechter, overigens zonder succes. Tonca en Elmaci danken de aandacht van de Turkse pleiter aan hun opvallende ommezwaai in de Armeense kwestie.

In juni nog voerden ze via een e-mailcircuit van lokale Turkse politici in Nederland campagne tegen een later aangenomen wetsvoorstel van de ChristenUnie, dat het ontkennen van een genocide strafbaar stelt. De CU noemde met name de Turkse genocide tegen de Armeniërs in 1915.

Uit de e-maildiscussie blijkt dat Tonca en Elmaci de Armeense genocide ontkennen. Maar na ophef over hun standpunten zeiden ze donderdag in een verklaring: „Hierbij verklaren wij dat wij, indien wij zitting hadden gehad in de Tweede Kamer toen de motie inzake de Armeense genocide werd behandeld, het standpunt van het CDA na deelname aan het fractiedebat hadden onderschreven en voor de motie van de ChristenUnie hadden gestemd.”

Gisteren weigerden de twee te zeggen of ze impliciet de Armeense genocide erkenden.

Nu worstelt ook de PvdA met eenzelfde probleem. Gisteren werd bekend dat die partij Erdinc Sacan op plaats 53 van de kandidatenlijst heeft geplaatst. Sacan deed mee aan dezelfde anti-Armeense e-maillobby. Hij conformeerde zich gisteren aan de verklaring van Tonca en Elmaci. Woordvoerders van zowel CDA als PvdA gaven aan dat beslissend is dat de drie heren zich voegen naar het fractiestandpunt en dat het er minder toe doet wat ze zelf denken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden