Turkse journalisten voor rechter

Veel belangstelling, maar proces vindt achter gesloten deuren plaats

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Journalisten, politici en diplomaten uit verschillende landen waren gisterochtend in groten getale naar de rechtbank in Istanbul gekomen. Ze wilden de rechtszaak tegen twee prominente journalisten, Can Dündar en Erdem Gül, van de krant Cumhuriyet bijwonen.

Luid was dan ook het protest toen de rechter bepaalde dat de zaak achter gesloten deuren verder zou gaan. De aanklager verdedigde deze beslissing door erop te wijzen dat sommige bewijsstukken staatsgeheimen zouden kunnen bevatten. Maar dat is geen argument, vinden de advocaten van Dündar en Gül. De gevoelige informatie zou ook achter gesloten deuren voorgelezen kunnen worden, terwijl de rest van het proces openbaar te volgen is.

De twee journalisten, die in november werden aangehouden, riskeren een levenslange gevangenisstraf omdat ze hadden bericht dat de Turkse regering wapens wilde exporteren naar extremisten in Syrië. De aanklacht, die uit bijna 500 pagina's bestaat, beschuldigt de twee journalisten ervan een terroristisch netwerk, geleid door Gülen, te hebben geholpen. De islamitische prediker Fethullah Gülen is de aartsrivaal van Erdogan, de Turkse president die zich in de rechtszaak als civiele partij bij de aanklagers zou hebben gevoegd.

De journalisten ontkennen een terroristisch netwerk te hebben geholpen. "We zijn geen gedaagden, maar getuigen", zei Dündar tegen persbureau Reuters voor de start van het proces.

De journalist beloofde beeldmateriaal in de rechtszaal te laten zien, ook al is hem dat verboden. "We zullen van dit proces een politieke vervolging maken. De staat was betrokken bij criminele activiteiten en doet er nu alles aan om dat te verbergen."

De journalist wil de verhoren gebruiken om opnieuw aandacht te genereren voor het verhaal dat tot zijn arrestatie leidde.

Belangstelling is er in elk geval volop. EU-commissaris Johannes Hahn twitterde dat het proces een testcase is voor de persvrijheid en de rechtsstaat in het land.

Die testcase laat nog wel even op zich wachten. De rechter verdaagde de zitting naar 1 april.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden