Turkse journalisten van anti-regeringskrant blijven in de cel

Een Turkse man houdt een exemplaar van de Cumhuriyet vast tijdens een demonstratie tegen de arrestatie van de negen journalisten. Beeld afp
Een Turkse man houdt een exemplaar van de Cumhuriyet vast tijdens een demonstratie tegen de arrestatie van de negen journalisten.Beeld afp

Een Turkse rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van de hoofdredacteur en acht journalisten van de anti-regeringskrant Cumhuriyet vandaag verlengd. Maandag werden de hoofdredacteur en journalisten gearresteerd op verdenking van terrorisme.

Redactie

Afgelopen maandag deden politieagenten vroeg in de ochtend huiszoekingen bij verschillende journalisten van de krant. De opgepakte redacteuren, onder wie hoofdredacteur Murat Sabuncu, worden ervan beschuldigd banden te hebben met Koerdische militanten en de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. De Turkse regering beschouwt beide groepen als terreurorganisaties.

Sabuncu was nog niet zo lang in functie. De vorige hoofdredacteur, Can Dündar, kreeg in augustus een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd wegens het publiceren van staatsgeheimen. Dit leidde tot veel kritiek op het leiderschap van president Erdogan en de inperking van de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechtensituatie onder zijn bewind.

Kritisch geluid
Cumhuriyet is een van de weinige overgebleven Turkse kranten die kritisch berichten over de regering. Als reactie op de arrestaties opende de krant afgelopen dinsdag met de kop "Wij geven niet op".

De Right Livelihood Foundation kende de redacteuren van Cumhuriyet in september nog een prijs toe voor hun "moedige onderzoeksjournalistiek en toewijding aan de vrijheid van meningsuiting terwijl ze worden geconfronteerd met onderdrukking, censuur, gevangenschap en doodsbedreigingen''.

Na de mislukte couppoging in juli geldt de noodtoestand in Turkije. De Turkse regering houdt Gülen verantwoordelijk voor deze staatsgreep en zegt het staatsapparaat van zijn volgelingen te willen zuiveren. Hierdoor zijn al meer dan 100.000 mensen uit verschillende staatsinstellingen ontslagen of op non-actief gesteld, meer dan 37.000 mensen zijn gearresteerd. Critici zeggen echter dat de regering de noodtoestand gebruikt om de oppositie monddood te maken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden