Turkse journaliste vastgezet vanwege haar artikel over de Paradise Papers

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

De Turkse journaliste Pelin Ünker is dinsdag door een rechtbank in Istanbul veroordeeld tot dertien maanden gevangenisstraf vanwege haar onderzoek naar de Paradise Papers. Net als Trouw is zij lid van het internationale journalistencollectief ICIJ, dat documenten deelde over offshore belastingparadijzen.

Melanie Zierse

Ünker is schuldig bevonden aan ‘laster en belediging’, nadat zij artikelen had gepubliceerd over voormalig premier Binali Yildirim (nu lid van het parlement) en zijn zonen. De artikelen legden bloot dat de broers verschillende bedrijven bezitten op Malta en Curaçao. Dankzij deze brievenbusfirma's wist de oudste zoon, Erkam, zijn belang in het Turkse scheepvaartbedrijf Oras Denizcilik verborgen te houden. Dit bedrijf kreeg begin 2017 een miljoenencontract gegund van de Turkse staat, wat duidt op belangenverstrengeling. De Turkse krant Cumhuriyet, waarin de verhalen eind 2017 verschenen, kreeg een boete van 1615 dollar.

“Het is een feit dat de zonen van Yildirim Maltese bedrijven bezitten. Hij heeft al toegegeven dat zij de eigenaar zijn. Dat staat zelfs beschreven in de aanklacht. Toch zijn ze een rechtszaak gestart”, zegt Ünker na afloop van de uitspraak tegen ICIJ. Het is volgens haar de eerste keer dat politici een aanklacht indienen vanwege de Paradise Papers. Ze is van plan in beroep te gaan tegen de uitspraak, aangezien er volgens haar geen sprake is van een strafbaar feit of laster.

Verbaasd is de journaliste niet over uitkomst van de rechtszaak. “Het resultaat was vanaf het begin duidelijk.” Ünker denkt dat het besluit te maken heeft met de lokale verkiezingen die eraan komen. Yildirim is kandidaat voor het burgemeesterschap van Istanbul. “Ze willen journalisten het zwijgen opleggen, maar wij blijven natuurlijk gewoon journalistiek bedrijven.” De advocaat van de Yildirim familie houdt vol dat de rechten van zijn cliënten zijn geschonden.

ICIJ-directeur Gerard Ryle veroordeelt de uitspraak van de rechtbank als een nieuwe aanval op de persvrijheid in Turkije onder het ‘autocratische bewind’ van president Erdogan. “Deze onrechtvaardige uitspraak gaat enkel over het tegengaan van eerlijke en accurate verslaglegging. Niets meer”, aldus Ryle.

Lees ook:

Zoon van Turkse premier kreeg miljoenencontract van de staat

De zoon van de Turkse premier Binali Yildirim kreeg begin 2017 een miljoenencontract gegund van de Turkse staat. Documenten uit de Paradise Papers tonen aan dat Erkam Yildirim eigenaar is van het bedrijf dat de opdracht bemachtigde.

Turkse wraak op de journalistiek

Nergens ter wereld zitten zo veel journalisten gevangen als in Turkije. Erol Önderoglu verdedigt hen namens de belangenorganisatie Reporters sans Frontières.

Lees meer over belastingontwijking en onderzoek naar aanleiding van de Paradise Papers in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden