Turkse HDP: 'We moeten ons niet neerleggen bij het lot dat één man ons wil opdringen'

Turkse politie grijpt in als demonstranten protesteren tegen de arrestatie van de politici. Beeld AFP
Turkse politie grijpt in als demonstranten protesteren tegen de arrestatie van de politici.Beeld AFP

Op het regionale partijbureau in Istanbul staan de gezichten van HDP-parlementariërs en lokale politici op onweer. Een tiental volksvertegenwoordigers van de partij, onder wie partijleiders Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag werd donderdagnacht opgepakt. Voor drie van hen vaardigde de openbaar aanklager arrestatiebevelen uit, drie anderen werden vrijgelaten.

Tan Tunali

De regerende AKP beschuldigt de HDP van steun aan de militante Koerdische PKK. De HDP won bij de verkiezingen een jaar geleden meer dan vijf miljoen stemmen en werd daardoor de derde grootste partij in het parlement. Ze zweerde geweld herhaaldelijk af, maar deelt een goed deel van haar achterban met die van de PKK.

Na het opheffen van de parlementaire immuniteit in mei hintte men in Turkse regeringskringen al verschillende keren op de aanhouding van de parlementariërs. Parlementslid Hüda Kaya was dan ook niet verrast, maar wel geschokt, toen de politie tot actie overging. "We moeten ons niet neerleggen bij het lot dat één man ons wil opdringen", verwees ze naar president Recep Tayyip Erdogan, die het land volgens haar een burgeroorlog insleept.

"Eigenlijk hebben de mensen zich tot nu toe verstandig opgesteld als je bedenkt dat hun huizen met de grond gelijk zijn gemaakt en ze nog altijd niet naar hun wijken hebben kunnen terugkeren. Als je ook hun recht op deelname aan de democratische politiek ontneemt zal radicalisering en geweld alleen maar toenemen", aldus Kaya over de situatie in het zuidoosten, waar het geweld tussen de PKK en het Turkse leger sinds de zomer van vorig jaar is opgelaaid.

Politici van de HDP tijdens een persconferentie, in juni vorig jaar. Beeld REUTERS
Politici van de HDP tijdens een persconferentie, in juni vorig jaar.Beeld REUTERS

Taak uitvoeren

Enkele parlementariërs die nog op vrije voeten zijn, zeiden tijdens de persconferentie in Istanbul zich niet te laten afschrikken door de arrestaties en hun door het volk gegeven taak te blijven uitvoeren. Ook riepen ze iedereen op hun democratische rechten te verdedigen. Sit-ins voor verschillende partijbureaus werden echter direct door de politie neergeslagen. Toenemend geweld en groeiende sociale spanningen liggen op de loer, benadrukten de politici.

Een paar uur na de aanhouding van de parlementariërs ontplofte een bom voor een politiebureau in Diyarbakir, waarbij volgens premier Binali Yildirim acht mensen om het leven kwamen en meer dan honderd mensen gewond raakten. De aanslag is naar alle waarschijnlijkheid een reactie van de PKK op de aanhoudingen van donderdagnacht.

Naast twee Koerdische kanalen en een Turkse zender spraken de politici tijdens de persconferentie voornamelijk voor de internationale pers. Vrijwel alle lokale media die berichtten uit het zuidoosten van het land zijn in de nasleep van de mislukte coup in juli gesloten. Na de aanhoudingen vertraagde het internetverkeer voor sociale mediadiensten als Facebook, Twitter en Whatsapp.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden