Turkse hackers kraken honderden accounts

Gehackte tweet vanaf Twitteraccount van Donald DuckBeeld RV

Op honderden Twitteraccounts verschenen vanochtend hakenkruizen met de hashtags ‘Nazi hollanda’ en ‘Nazi allmanya,’ oftewel nazi Holland en nazi Duitsland. ‘Dit is een Ottomaanse klap voor jullie, we zien jullie op 16 april. Leer Turks,’ valt in het Turks in de tweets te lezen. Ook bevat het bericht een link naar een toespraak van de Turkse president Erdogan. Onder anderen via de accounts van Amnesty International, Donald Duck, zangeres Caro Emerald en de gemeente Amstelveen werd het bericht verspreid.

Vermoedelijk lukte het een groep pro-Turkse hackers op andermans naam te twitteren. Dat ging niet via Twitter zelf, maar via Twitter Counter, een app die statistieken bijhoudt over tweets en volgers.

Websites

Eerder deze week werden verschillende Nederlandse websites overgenomen door vermoedelijk Turkse hackers. Enige tijd was op die sites niet de normale homepage te zien, maar een wapperende Turkse vlag met in het Engels de tekst: "Jullie Nederlanders denken dat we niets zullen doen, maar jullie hebben het mis. We zullen nooit vergeten wat jullie ons hebben aangedaan." Ook klonk er Turkse muziek.

Omer Ginor, CEO van het oorspronkelijk Nederlandse bedrijf achter Twitter Counter, laat weten dat daders geen toegang hebben gekregen tot wachtwoorden of creditcardgegevens van de gehackte accounts. Wel lukte het hen om tweets te versturen uit naam van anderen.

Toen bekend werd dat hackers met Twitter Counter berichten via andermans accounts verstuurden, blokkeerde het bedrijf direct alle mogelijkheden om de app te gebruiken. Twitter zelf deed hetzelfde. Hoeveel accounts er precies door de aanval zijn getroffen, is volgens Gidor onmogelijk te traceren. Ook de daders zijn niet zomaar te achterhalen. “Alles wijst erop dat het om een pro-Erdogan groep uit Turkije gaat,” zegt Gidor. “Maar het is niet alsof ze hun nummer hebben achtergelaten.”

Dat de hack heeft kunnen gebeuren via Twitter Counter is opvallend. In november vorig jaar slaagden eveneens Turkse hackers erin om via de app ongewenste berichten te verspreiden via de Twitteraccounts van onder anderen tijdschrift The New Yorker en voetballer Lionel Messi.

Symptomen

Het onderzoek naar de aanval van vanochtend is nog in volle gang, maar de symptomen van de hack lijken overeen te komen met die van vorig jaar, zegt Ginor. Verschil is dat de ongewenste berichten van destijds commercieel van aard waren, waar het nu gaat om een politieke boodschap.

Hoofdzorg van Ginor is om het vertrouwen van de meer dan 1,6 miljoen gebruikers van Twitter Counter te behouden. Voor de eventuele reputatieschade die bedrijven door de hack hebben opgelopen, biedt hij zijn excuses aan.

De gemeente Amstelveen had binnen vijf minuten de ongewenste tweet van haar account verwijderd. Of ze juridische stappen gaat ondernemen is de gemeente nog aan het uitzoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden