Turkse generaals betrapt op vervalsen verhoor

In Turkije gaat een vrouwelijke parlementariër de strijd aan met twee generaals. Nazli Ilicak van de islamistische Welzijnspartij heeft ex-generaal Cevik Bir aangeklaagd wegens smaad en laster, en de huidige voorzitter van de Generale Staf vanwege het meewerken eraan. De altijd onschendbaar geachte Turkse generaals moeten nu de rechter overtuigen dat ze het verhoor van de tweede man van de PKK alleen maar hebben vervalst omdat het landsbelang dat vereiste.

Alles draait om de arrestatie van Semdin Sakik, ooit de rechterhand van PKK-leider Abdullah ücalan. Uit zijn verhoor werd voortdurend gelekt. Zo kopten de kranten op een dag dat Sakik de namen had gegeven van belangrijke journalisten en mensenrechtenactivisten, die in het geheim met de PKK samenwerkten. Genoemden werden onder meer Akin Birdal, voorzitter van de Mensenrechtenorganisatie, en kritische journalisten die vaak ingingen tegen de officiële ideologie van de staat.

Van hen werd een aantal kort daarna ontslagen. Het ergste overkwam echter Akin Birdal. Na een aanslag in zijn kantoor werden er zes kogels uit zijn lichaam gehaald. Hij overleefde de aanslag, maar moet met een niet functionerende rechterarm door het leven.

Het gerucht ging al een tijdje dat het verhoor van Semdin Sakik vervalst was op last van enkele generaals. Het was een list om kritische journalisten buitenspel te zetten; Sakik zou die namen nooit genoemd hebben.

Ex-journalist en parlementariër Nazli Ilicak kreeg het document met de bewijzen in handen. In een persconferentie liet ze dat zien, en verklaarde naar de rechter te zullen stappen. Na de persconferentie van Ilicak organiseerde de Generale Staf ook er ook een. Daarin gaf men toe dat het verhoor van Sakik vervalst was. Maar dat was volgens de generaals gebeurd omdat de toekomst van het land onzeker begon te worden. De journalisten zouden namelijk als het ware propaganda voor de PKK maken. Sommigen gingen zelfs naar Syrië om ücalan persoonlijk te interviewen.

Ahmet Altan, een van de journalisten, zegt dat hij niet hoopvol is als het gaat om de rechtzaak. ,,De generaals hebben in dit land een speciale positie. De verklaring van de Generale Staf is ook met een dreigende toon geschreven. Maar het mag niet zo zijn dat de Turkse wetten alleen betrekking hebben op de burgers en niet op de militairen.''

,,Wat ik misschien nog het ergste vind, is dat zoveel journalisten hebben meegewerkt aan het spel van het leger. Columnisten hebben het opgenomen tegen de kritische journalisten, krantenbazen hebben hen ontslagen en bijna niemand heeft het voor ze opgenomen. Bijna de hele pers gedroeg zich als de marionetten van een paar generaals'', aldus Altan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden