Recept

Turkse gehaktballetjes met yoghurtsaus

null Beeld ThinkStock
Beeld ThinkStock

In het Midden-Oosten en Turkije worden gehaktballetjes doorgaans 'kofta' (in allerlei verschillende spellingen) genoemd, en de uitvoering is al even gevarieerd. Deze versie is met rundergehakt, knoflook, sjalot, verse kruiden, geurige specerijen en yoghurt.

Kofta kun je grillen, stoven of bakken in oven of een koekepan. Deze gaan in een hete koekepan, wat een lekker korstje geeft. Ze smaken heerlijk in een opengesneden pitabroodje, met de saus, rode ui (halve ringen), komkommer en tomaat (in stukken). In plaats van rundergehakt kun je ook half runder-, half lamsgehakt nemen. Of alleen lamsgehakt- voor de liefhebber.

Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4-5 personen

extra vierge olijfolie
1 flinke sjalot, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
3/4 tl van elk: gemalen komijn (djinten), paprikapoeder en gedroogde oregano
1/2 tl kaneel
1 pitabroodje
3 el volle yoghurt
3 el verse munt, fijngehakt
2 el platbladige peterselie, fijngehakt
500 g rundergehakt
zout
versgemalen peper

Voor de saus:
3 el tahin
200 ml volle yoghurt
2 a 3 el citroensap

Bereiding

Meng in een kommetje 2 el olie met de sjalot, knoflook, specerijen en oregano. Breek het pitabroodje in kleine stukjes en meng de yoghurt en 1 a 2 eetlepels water erdoor. Kneed dit met de hand snel tot een glad mengsel. Meng in een kom specerijenolie, yoghurtmengsel, verse kruiden, gehakt en ca. 1 theelepel zout en 1/2 theelepel peper goed door elkaar tot een egaal mengsel. Kneed er twaalf balletjes van. Dek ze af en zet ze twintig minuten in de koelkast.

Verhit een eetlepel olie in een stevige anti-aanbakkoekenpan (of een gietijzeren koekepan) tot deze vrij heet is. Doe de balletjes in de pan en duw ze met een spatel enigszins plat. Bak ze in 6-8 minuten gaar en rondom gebruind en knapperig. Keer ze af en toe. Laat ze 1 of 2 minuten staan en serveer met de saus en andere toebehoren. Dit gerecht is ook lekker met rijst en een salade.

Voor de saus: roer de tahin zonodig los met wat kokend water (als het taai is). Roer een gladde saus van tahin, yoghurt, citroensap en zout en peper naar smaak.

Meer inspiratie nodig? Hier kunt u al onze recepten vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden