Turkse dreiging met boycot afgezwakt

Van onze verslaggevers UTRECHT, AMSTERDAM - Er is geen serieuze oproep van Turken in Nederland, België en Duitsland aan Turkse bedrijven om Nederlandse produkten te boycotten.

Volgens woordvoerder T. Heijmans van het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB) in Utrecht zijn de woorden van voorzitter E. Ates van de Turks-islamitische culturele federatie niet correct weergegeven. Ates heeft tijdens een veradering in Eindhoven afgelopen zondag slechts een aantal mogelijkheden opgesomd, waarmee zou kunnen worden geprotesteerd tegen de oprichting van een Koerdisch parlement in ballingschap in Nederland. Naast demonstraties of brieven aan de Nederlandse regering sprak hij van een eventuele boycot.

De Turken zijn kwaad en bezorgd omdat de Nederlandse regering de oprichting van een Koerdisch parlement heeft toegestaan. Het NCB zegt begrip te hebben voor de toenemende angst in een deel van de Turkse gemeenschap voor verstoring van de veiligheid van migranten door aanslagen en geweld, maar deed gisteren een oproep aan Turken en Koerden in Nederland om in gesprek te blijven.

Tot nu toe hebben beide groeperingen een goede verstandhouding. Het NCB vraagt hen daarom zich te onthouden van activiteiten en uitlatingen die de onderlinge verhoudingen verder verstoren en kunstmatige tegenstellingen creëren. Daarmee wil het escalaties voorkomen.

Ook vraagt de organisatie de ministers Dijkstal (binnenlandse zaken) en Van Mierlo (buitenlandse zaken) om zowel Turkse als Koerdische gemeenschappen in Nederland duidelijk te maken dat geweld niet wordt getolereerd. Woordvoerder Heijmans: “Wij vinden ook dat Dijkstal Turken en Koerden moet uitnodigen om een toelichting te geven bij de oprichting van het Koerdische parlement in balingschap.”

Dev Sol

De links-extremistische Turkse organisatie Dev Sol eist de poging tot brandstichting bij de Turkse Garanti Bank aan het Singel in Amsterdam in de nacht van zondag op maandag. Een man die zei lid te zijn van Dev Sol, belde maandag een journaliste van Migranten TV in Amsterdam met de mededeling dat zijn organisatie verantwoordelijk is voor het gooien van de brandbom. Een woordvoerder van de politie verklaarde gisteren het telefoontje serieus te nemen, “hoewel het ons op dit moment nog niks zegt”.

Nog niet opgeëist is een brand in een Turkse supermarkt, gistermorgen vroeg in Amsterdam-Oost. Een onbekende gooide een steen en vervolgens een fles met brandbare vloeistof door de toegangsdeur van de winkel in de Sumatrastraat.

Het vuur richtte aanzienlijke schade aan. De bovenliggende verdieping werd tijdelijk ontruimd.

- Meer over het Koerdische parlement op pagina 5

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden