’Turkse bakker’ sceptisch over VVD

door Mariken Smit en

Allochtone ondernemers staan sceptisch tegenover de VVD van Mark Rutte, die hun stemmen wil binnenhalen.

Uit een rondgang langs allochtone ondernemersorganisaties blijkt dat ze de VVD afrekenen op het beleid van VVD-minister Rita Verdonk (vreemdelingenbeleid en integratie).

Tijdens het laatste liberale lijsttrekkersdebat in Noordwijkerhout, twee weken geleden, verklaarden beide kemphanen eenparig de liefde aan ’de Turkse bakker op de hoek’. ,,85 procent van de allochtonen stemde PvdA bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Wij als VVD moeten de allochtone ondernemer aan ons zien te binden’’, zei Rutte onder bijval van Verdonk.

Het aantal allochtone ondernemers groeit snel. Hadden in 1994 21.000 allochtonen een eigen bedrijf, in 2004 waren dat er al 58.000. Maar de scepsis over de ’ondernemerspartij’ VVD is groot, zo blijkt uit de reacties van allochtone ondernemersverenigingen.

Ahmed Bouabid, bestuurslid van de Marokkaanse ondernemersvereniging Amman in Utrecht, vindt dat Verdonk de tegenstellingen in Nederland heeft vergroot. ,,Haar stelling dat je per se Nederlands moet spreken heeft veel allochtonen beledigd. Er wordt toch ook veel Engels gesproken in Nederland. Verdonk wil gewoon niet dat er een niet-westerse taal wordt gesproken.’’

,,Het gaat om de toon’’, zegt Maritza Russel, voorzitter van het landelijk netwerk van zwarte zakenvrouwen en VVD-lid. Als Verdonk als winnaar uit de bus was gekomen, had Russel dat betreurd. ,,Verdonk heeft meer nadruk gelegd op het handhaven en uitvoeren van regels dan op het creëren van vertrouwen.’’

Bij Antilliaanse ondernemers is de immigratiestop die Verdonk wil instellen voor kansarme jongeren uit de West, verkeerd gevallen. Voorzitter Rupert Silberie van het Netwerk Antilliaanse en Arubaanse Ondernemers: ,,Dat doet veel Antillianen pijn. Het is een regeling die voorbijgaat aan het feit dat Antilliaanse jongeren zich in een uitzichtloze positie bevinden door de schuld van achtereenvolgende Nederlandse en Antilliaanse regeringen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden