Invasie

Turkse aanval in Syrië moet Koerden breken

Het Turkse legerkonvooi nabij de grens van Turkije met Syrië. Beeld REUTERS
Het Turkse legerkonvooi nabij de grens van Turkije met Syrië.Beeld REUTERS

De Turkse president Erdogan is eerder dan gedacht begonnen met het binnenvallen van Syrië. De Amerikanen waren niet van tevoren ingelicht.

De verwachte Turkse inval van Noord-Syrië is begonnen. President Erdogan zei gisteren dat het offensief tegen Koerdische strijders in Syrië is bedoeld om een ‘terreurcorridor’ te vernietigen. Het Turkse leger begon woensdag met luchtaanvallen en artilleriebeschietingen op stellingen van de Koerdische strijders van de SDF. Vanochtend meldde het Turkse ministerie van defensie dat er 181 Koerdische doelwitten zijn geraakt.

Gisteravond meldde het ministerie dat ook grondtroepen Syrië inmiddels binnen zijn getrokken, die op vier plekken de grens zijn overgestoken. Erdogan heeft de inval ‘Vredesbron’ genoemd.

De woordvoerder van de SDF zegt dat Turkse straaljagers ‘burgerwijken’ in de stad Ras al-Ain in Noordoost-Syrië hebben bestookt, en dat de aanvallen ‘grote paniek onder de mensen’ veroorzaken. Verschillende ooggetuigen en journalisten ter plaatse signaleerden harde knallen en rookpluimen in het gebied. Ook in de noordelijke stad Tal Abyad waren explosies te horen. Turkse artillerie-eenheden zijn begonnen met het beschieten van munitiedepots en stellingen van Koerdische strijders. Bij de Turkse aanvallen zouden volgens de SDF minstens vijf burgerdoden zijn gevallen. Ook zouden er tientallen gewonden zijn. Aan de kant van de SDF zijn drie mensen omgekomen. Duizenden burgers zijn op de vlucht.

Ook beschuldigt de SDF Turkije ervan moedwillig een gevangenis met IS-strijders te hebben gebombardeerd. De Koerden noemen het een duidelijke poging om de terroristen te helpen ontsnappen, en dat de wereld nog lang de pijnlijke gevolgen hiervan zal merken. Turkije heeft nog niet gereageerd op deze beschuldigingen. Het zou gaan om de Chirkin-gevangenis in Qamishli.

Het Turkse leger steekt de grens met Syrië over bij Akcakale.  Beeld Getty Images
Het Turkse leger steekt de grens met Syrië over bij Akcakale.Beeld Getty Images

VS-troepen verrast

De Turkse inval komt op het moment dat Koerdisch-Syrische strijders van de SDF waren begonnen zich te mobiliseren langs de Syrisch-Turkse grens om de invasiemacht af te slaan. De Turken begonnen vroeger met hun invasie dan de Koerden en de Turkse bondgenoten hadden verwacht.

Eerder op de dag liet de Turkse regering weten dat zij de bondgenoten tevoren zou inlichten wanneer de inval zou beginnen. Ankara zei zelfs de Syrische regering, waarmee ze een slechte band heeft, op de hoogte te stellen. Maar de Amerikaanse ambassadeur in Turkije werd uiteindelijk pas geïnformeerd nadat de militaire operatie was begonnen. Ook een Amerikaanse regeringsfunctionaris, die niet bij naam genoemd werd, liet aan media weten dat het tijdstip van de aanval niet met Washington was gedeeld, en dat daardoor mogelijk Amerikaanse troepen in Syrië in gevaar zijn gebracht.

Het Turkse leger is ondertussen begonnen met het optrommelen van bevriende strijders van het Vrije Syrische Leger (VSL). De Syrische opstandelingen zullen waarschijnlijk de voorhoede vormen van de invasiemacht. Volgens Turkse media zouden mogelijk 14.000 Syrische rebellen van het VSL meedoen aan het offensief. De Syrische rebellenorganisatie gaf haar strijders de opdracht om de Koerdische strijders met ‘ijzeren vuist’ te bestrijden, en dat ze ervoor moesten zorgen dat de vijanden ‘de hel van jullie vuur proeven.’

De SDF riep gisteren Rusland op om gesprekken met de Syrische regering in Damascus op te zetten om een mogelijke deal met Assad te sluiten. Het Syrische ministerie van buitenlandse zaken zei bereid te zijn de ‘weggelopen zonen’ weer op te nemen als ‘zij weer bij bewustzijn zijn gekomen’. De Assad-regering verwijt de Koerden dat zij in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) samenwerkten met de Amerikanen en dat zij streven naar autonomie. De gebieden die de Koerden veroverden op IS vielen onder Koerdisch bestuur en VS- bescherming. De Assad-regering kreeg een gebiedsverbod van de VS.

Na het vertrek van de Amerikanen overweegt de SDF het Syrische leger doorgang te verlenen naar de grens met Turkije. Dat kan betekenen dat Turkije tegenover het Syrische leger komt te staan. Rusland drong gisteren bij Turkije erop aan de situatie niet te laten escaleren, maar liet ook weten dat neutraal te blijven als het Syrische leger en Turkije met elkaar in oorlog raken.

Lees ook:

Als er één manier is om het verdeelde Turkije te verenigen, dan is het wel met een oorlog

In Turkije wordt de inval in Noord-Syrië met luid gejuich ontvangen. Voor Erdogan lijkt de oorlog vooral als bliksemafleider voor de binnenlandse problemen te dienen.

Erdogan weet bij Trump de juiste snaar te raken, maar voor hoelang?

De Turkse president Erdogan lijkt Trump voor zich te hebben gewonnen in de strategie rond Syrië. Maar internationaal kan de sfeer snel omslaan in het nadeel van Turkije.

Plotseling terugtrekken VS is een mes in de rug van de Koerden

De Verenigde Staten geven Turkije groen licht voor een invasie van Noord-Syrië. De door Koerden gedomineerde militie SDF wordt daarmee door de VS in de steek gelaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden