Turks parlement stemt voor president

ANKARA (ANP) - Het Turkse parlement is vrijdagmiddag met de stemrondes begonnen die moeten leiden tot de keuze van de minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, tot elfde president van de Turkse republiek. Hij moet 16 mei worden geïnaugureerd.

De regerende partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) schoof Gül naar voren toen de oppositie zich fel keerde tegen de huidige premier en AK-leider Recep Tayyip Erdogan als presidentskandidaat.

De voornaamste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), boycotte de zitting. De CHP stelt dat er een minimum aantal leden aanwezig moet zijn voor de verkiezing van de president. De partij meende dat er met de boycot van de parlementsleden van de oppositie niet genoeg afgevaardigden aanwezig waren om met de stemming te beginnen. Maar de parlementsvoorzitter wees dat van de hand met 360 parlementariërs in de zaal. De CHP heeft vrijdag onmiddellijk de geldigheid van de stemming bij het constitutionele hof aangevochten.

Tweederde meerderheid

In de eerste twee rondes op 27 april en 2 mei is een meerderheid van tweederde in het 550 zetels tellende parlement vereist om tot president te worden gekozen. In de laatste rondes, 9 mei en misschien nog 15 mei, is een gewone meerderheid voldoende. De AK heeft ruim 350 zetels en kan in de derde ronde de enige kandidaat Gül aan de vereiste meerderheid helpen.

Daarmee wordt voor het eerst iemand Turks president die niet zijn wortels heeft in de wereldlijke republiek die Mustafa Kemal Atatürk in 1923 vestigde. De gevestigde orde inclusief het leger, claimt Atatürks erfenis exclusief.

Wantrouwen

Ze wantrouwt de AK omdat die politiek-islamitische wortels heeft. De steevast als radicaal afgeschilderde AK zou daarom geen aanspraak kunnen maken op het presidentschap dat neutraal, symbolisch en seculier moet zijn.

Maar de AK regeert al vijf jaar met groot succes. Sinds de verkiezingsoverwinning van de partij in 2002 heeft premier Erdogan de strenge scheiding van staat en moskee niet aangetast. Zijn regering is bovendien veel doelmatiger en liberaler dan die van zijn seculiere voorgangers.

Die brachten het land in 2001 economisch aan de rand van de afgrond. Met de huidige economische voorspoed kan Erdogan de parlementsverkiezingen in november met vertrouwen tegemoet zien en in ieder geval premier blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden