Turks parlement stemt in met uitbreiding macht Erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan Beeld AP
De Turkse president Recep Tayyip ErdoganBeeld AP

Het Turkse parlement is zaterdagochtend vroeg akkoord gegaan met een grondwetswijziging die de macht van president Recep Tayyp Erdogan aanzienlijk vergroot. Waarschijnlijk volgt in het voorjaar al een referendum over het voorstel. De hervorming zou er onder meer voor zorgen dat Erdogan tot 2035 aan de macht zou kunnen blijven.

De uitslag, 339 voor en 142 tegen, was niet genoeg om het wetsvoorstel direct tot wet te maken. Daarvoor is een meerderheid nodig van minstens 367 van de in totaal 550 parlementsleden. Wetsvoorstellen die de steun krijgen van tussen de 330 en 367 afgevaardigden worden per referendum aan de kiezers voorgelegd. De volksstemming vindt waarschijnlijk plaats in april, zo berichtten leden van Erdogan partij AKP.

Door de hervorming, die tot 2019 stapsgewijs zou worden ingevoerd, krijgt de president de mogelijkheid per decreet te gaan regeren. Ook krijgt hij meer invloed op de rechterlijke macht en wordt de functie van premier afgeschaft. Het aantal termijnen blijft op twee, maar de telling zou in 2019 opnieuw beginnen. In theorie zou Erdogan daardoor tot 2034 president kunnen blijven.

Vechtpartijen
In de afgelopen twee weken leidde het onderwerp geregeld tot verhitte discussies en zelfs vechtpartijen in het parlement. Erdogan stelt dat het presidentiële stelsel stabiliteit brengt en nodig is om groeiende uitdagingen op het gebied van de economie en veiligheid het hoofd te bieden. Tegenstanders zijn echter bang dat een president die bezig is met het aanpakken van politieke opponenten, activisten, academici en journalisten nog meer macht krijgt.

Erdogan heeft nu twee weken de tijd om het wetsvoorstel te ondertekenen, waarna het referendum kan worden georganiseerd. Als een meerderheid van de kiezers voor het wetsvoorstel stemt, wordt het definitief aangenomen. De meeste hervormingen zullen pas worden doorgevoerd als president Erdogan en zijn AKP de volgende presidents- en parlementsverkiezingen winnen. Die staan voor 3 november 2019 gepland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden