Turks nationalisme blokkeert integratie

Driekwart van de Turkse jongeren voelt zich meer Turks dan Nederlands, vertelde Willem Huijink, onderzoeker bij het Sociaal Cultureel Planbureau, in 'Nieuwsuur'.

Bij 'RTL Late Night' discussieerde men over de onrust onder Turken in Nederland en de situatie in Turkije. Een jongen van negentien jaar zei dat hij zich Turk voelde. Wat maakt dat Turkse jongeren die hier geboren en getogen zijn zich trotse Turken voelen en als er iets gebeurt in Turkije met Turkse vlaggen wapperend de straat op gaan? Waarom geen Nederlandse vlag en wel een Turkse vlag?

RTL Late Night en de beelden van de Turkse jongeren op straat deden me denken aan mijn gesprek van een tijdje geleden met een kennis en zijn twaalfjarige zoon. Vader vroeg aan mij of ik een keertje met de jongen wilde praten, want op school liep het niet zo lekker. Verkeerde vrienden en ga zo maar door. Het gesprek, waar zijn vader bij zat, begon over voetbal, Fenerbahce, Galatasaray, en over zijn nieuwe school. Op een vraag van mij zei de jongen dat hij trots was een Turk en moslim te zijn. "Wil je mij uitleggen wat dat is?" vroeg ik.

"Ik ben trots op mijn geschiedenis. Alle landen willen Turkije kapotmaken, Turkije wordt steeds sterker en dat kunnen ze niet hebben." Toen ik hem vroeg wat hij wist over zijn geschiedenis, bleef het stil. Ik keek zijn vader aan en vroeg hem wat hij zijn zoon over de Turkse geschiedenis vertelde. "Hij is een Turk en daar moet hij trots op zijn", zei hij.

Ik vroeg de zoon in welk land hij woonde. "In Nederland." In welke taal hij les kreeg? "In het Nederlands." Kon hij beter in het Turks of Nederlands zijn gevoelens uiten? "In het Nederlands." Trouwde hij later met een Turks of een Nederlands meisje? "Een Turkse natuurlijk." En van welke overheid kregen zijn ouders een uitkering? "Van Den Haag", zei de jongen.

Door je kind steeds te vertellen dat hij een trotse Turk is en moet zijn, help je hem niet. Turkse trots en nationalisme blokkeren je kind bij een gezonde opvoeding.

Laat hem beslissen wat hij wil zijn en worden. Motiveer hem te studeren, blijf betrokken bij zijn school. Breng niet al je tijd door in koffiehuizen en moskeeën, stop met het volgen van Turkse series op de schotel. Laat je niet misbruiken door Ankara en kies voor Amsterdam. Laat je kinderen een trotse NederTurk worden in plaats van een trotse Turk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden