Turks leger trekt dieper Noord-Irak in

(Novum/Ap) - Het Turkse leger is dinsdag in zijn campagne tegen guerrillastrijders van de Koerdische Arbeiderspartij PPK dieper het noorden van Irak binnengedrongen. Volgens een legerwoordvoerder werden zeven guerrillakampen bezet. Aan Turkse zijde vielen twee doden, waarmee het totaal aantal gesneuvelde Turkse militairen is opgelopen tot tot negentien.

Volgens Turkije zijn sinds het offensief vorige week donderdag begon 153 Koerdische rebellen gedood. De PKK zegt dat maar een paar rebellen zijn gedood en stelt het aantal doden aan Turkse kant op 81.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan probeerde de groeiende bezorgdheid over de inval te bezweren, maar stelde geen tijdslimiet. De operatie stopt 'zodra de doelstellingen zijn verwezenlijkt', zei Erdogan. Hij benadrukte dat de inval moet worden gezien in het licht van het Turkse recht op zelfverdediging. Ook zei hij dat de internationale gemeenschap de noodzaak voor Turkije om terroristen te bestrijden 'goed begrijpt'.

Volgens Turkse bronnen zijn de Turkse troepen tot ongeveer twintig kilometer Irak binnengedrongen. De Turkse krant Hurriyet meldde dat helikopters commando's hebben gedropt die moeten proberen vluchtroutes in het Qandilgebergte af te sluiten. In het gebergte, ongeveer honderd kilometer van de grens, is het PKK-hoofdkwartier gevestigd. Veel guerrillastrijders zouden het gebied inmiddels ontvlucht zijn.

De Iraakse regering eiste dinsdag de onmiddellijke terugtrekking van de Turkse troepen uit Noord-Irak. Het militaire offensief is een schending van de Iraakse soevereiniteit, zei regeringswoordvoerder Ali al-Dabbagh in Bagdad. Het is voor het eerst dat Irak de terugtrekking van het Turkse leger eist.

Turkije zegt dat zijn offensief uitsluitend gericht is op rebellen van de Koerdische PKK, die al jaren vanuit Irak aanvallen uitvoeren op Turkse doelwitten. Het land beroept zich op het recht van zelfverdediging. Al-Dabbagh erkende dat de rebellen een bedreiging vormen voor Turkije, maar zei dat overleg tussen Irak, Turkije en de Verenigde Staten de beste manier is om ervoor te zorgen dat de PKK Turkije niet meer aanvalt vanuit Irak.

Het Iraakse kabinet heeft de inval veroordeeld, zei Al-Dabbagh. Hij waarschuwde dat de spanningen kunnen oplopen als Koerdische peshmerga-milities bij de strijd betrokken raken. Hij zei dat een Turkse delegatie woensdag in Bagdad wordt verwacht voor besprekingen met de Iraakse president Jalal Talabani en minister van buitenlandse zaken Hoshyar Zebari, die alle twee van Koerdische afkomst zijn.

Ankara heeft de Iraakse regering en het Amerikaanse leger in Irak verzekerd dat de operatie beperkt blijft tot aanvallen op Koerdische rebellen. Koerdische leiders zijn evenwel bezorgd over de risico's voor burgers aan het front. Het Iraaks-Koerdische parlement belegde een speciale zitting en machtigde de peshmerga zichzelf en de Koerdische regio tegen aanvallen te verdedigen. Het riep tevens de Turkse regering op de aangerichte materiële schade te vergoeden.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat alle partijen erkennen dat de PKK een bedreiging vormt en dat de beste methode samenwerking is. "Militaire maatregelen moeten op gecoördineerde wijze tot stand komen", zei woordvoerder Tom Casey.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden