Turks leger treft Koerden in Syrië

Afstraffing voor recente opmars

Een oplossing voor het Syrische conflict lijkt steeds verder uit beeld te raken nu ook het Turkse leger zich hevig in de strijd mengt. Zowel zaterdag als zondag bestookte het leger stellingen van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) op Syrische bodem. Twee strijders van de Koerdische militie zouden zijn gesneuveld.

Kort tevoren hadden de Koerden flinke terreinwinst geboekt in de provincie Aleppo. Ze veroverden er de afgelopen dagen diverse plaatsjes, inclusief de luchtmachtbasis Menagh, tot dusver in handen van het extremistische al-Nusra. Deze basis ligt even ten noorden van de stad Aleppo, vlak bij de Turkse grens - en die nabijheid zint de Turken helemaal niet.

Bij hun opmars profiteren de Koerdische strijders volop van de bombardementen die de Russen en de door de Verenigde Staten geleide coalitie uitvoeren op islamistische rebellen. De coalitie beschouwt de gematigde YPG als de belangrijkste bondgenoot in de strijd tegen IS. Maar Turkije, dat ook aan de coalitie meedoet, ziet de YPG juist als vijand, namelijk als zustergroep van de opstandige Koerdische Arbeiderspartij PKK, waarmee het land al decennia op voet van oorlog verkeert.

Turkije vreest dat de Koerden langs de hele Turks-Syrische grens een aaneengesloten gebied in handen krijgen. Nu bezetten de strijders vooral in het oosten van Syrië een grote strook, en in het westen een kleiner deel. Maar de twee zones dreigen naar elkaar toe te groeien, vandaar de opvallend heftige Turkse interventie.

Ankara eist dat de Koerden hun terreinwinst van de afgelopen dagen prijsgeven. De granaten die Turkije dit weekeinde afvuurde op de onlangs door de Koerden veroverde luchtmachtbasis moesten die eis kracht bijzetten.

Maar de Koerden laten zich niet verjagen. De Koerdisch-Syrische voorman Saleh Muslim waarschuwde dat Turkije bij volgende aanvallen 'het hele Syrische volk' op zijn weg zal vinden. Ook de Verenigde Naties, de Veiligheidsraad, Frankrijk en het Syrische regime willen dat Turkije inbindt.

Maar Turkije geeft geen krimp. Het land dreigde dit weekeinde zelfs met nog meer interventies, ook met grondtroepen, om IS in Syrië te bestrijden. Ook Saudi-Arabië toonde zich bereid om vanaf Turks grondgebied mee te vechten in Syrië tegen IS, zowel vanuit de lucht als met militairen.

In een reactie dreigde ook Iran zijn bemoeienis op te voeren, maar dan om het regime van de Syrische president Assad te beschermen. De dreigementen over en weer laten zien hoe explosief het conflict nog altijd is, ondanks moeizame pogingen om tot een staakt-het-vuren te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden