Turks ja en nee treffen elkaar in het café

Het Turkse referendum leeft onder de grote Turks-Nederlandse gemeenschap in Deventer. Voorstanders noemen het economisch herstel onder Erdogan. Tegenstanders leggen de nadruk op zijn dictatoriale neigingen. Toch gaan de twee kampen nog prima door één deur.

"Nee, zeg ik! Ik stem nee." Yasar Özbek (61) staat aan de bar van café Yaren in Deventer. Aan de buitenkant is door de donkere ramen niet te zien dat hier de Turkse mannen uit de buurt elkaar ontmoeten. Ze komen voor een kopje thee, een biertje en een kaartspel. Uit de rookruimte achterin de zaak komt een walm nicotine. Mierzoete thee wordt in kleine kopjes geserveerd. Her en der zitten mannen aan de tafels. Ze kletsen, kaarten in de hand, of buigen zich over het bordspel backgammon.


"Als president Erdogan het referendum wint, krijgt hij alle macht", zegt Yasar Özbek. "Erdogan is verkozen als president. Niet als alleenheerser. Hij mag regeren, maar niet het hele systeem veranderen."


Alle Turkse Nederlanders met een Turks paspoort mogen in april stemmen. Zij bepalen mee of Erdogan meer macht krijgt in een presidentieel systeem. Onder de 6700 Turkse Deventenaren is het referendum het onderwerp van gesprek.


Özbek vindt dat Nederland en de Europese Unie zich niet met het referendum moeten bemoeien. "Nederland wil verbieden dat de minister van buitenlandse zaken hier campagne komt voeren. Het nee-kamp voert ook campagne. Waarom het ja-kamp niet? Het referendum gaat ons als Turken aan. Hier heeft Nederland niets mee te maken."


Naast hem aan de bar staat Kenan Cosar (35). "Ik stem voor onze grote vriend Erdogan", zegt hij lachend. Cosar is niet bang dat Erdogan te veel macht krijgt. "Onder Erdogan is de Turkse economie opgebloeid. Het gaat goed met het land. Ja, Erdogan krijgt meer macht na het referendum. Als mensen achter hem blijven staan, is dat geen probleem. We willen niet nog een coup." Cosar is niet bang dat meer presidentiële macht de democratie in de weg staat. Hij is ook niet bang om zijn mening te geven. "De ja- en nee-stemmers gaan hier nog prima door één deur."


Café Yaren ligt aan het begin van de Rielerweg, bekend om zijn Turkse bakkerijen en groentewinkels. Buiten staan granaatappels, mandarijnen en sinaasappels uitgestald. Turkse vrouwen en mannen komen de winkels uit met tasjes vol groenten. Ze groeten elkaar.


Fatih Alkan (30) heeft net bij de Özle Market boodschappen gedaan. "Ik stem voor Erdogan. Sinds hij aan de macht is, heeft het land geen schulden meer, en gaat het goed. Van mij mag Erdogan nog tot 2023 regeren, als Turkije honderd wordt." Alkan verwacht dat het merendeel van de Turken in Nederland net als hij voor Erdogan stemt. "Dat zag je ook bij de vorige verkiezingen. Ik hoop echt dat hij nog lang regeert."

'Ik blijf neutraal en zet me in voor de gemeente Deventer'

In Deventer wonen zo'n 6700 Turken op een totaal van 100.000 Deventenaren.


Volgens gemeenteraadslid Ömer Melikoglu van Groenlinks leeft het referendum erg onder de inwoners van Turkse komaf.


"Men spreekt over ja- of nee-stemmen in koffiehuizen en op Facebook."


Het raadslid verwacht desondanks dat de opkomst niet echt hoog zal zijn. "Voor de Turkse parlementsverkiezingen in 2015 bracht 33 procent van de stemgerechtigden ook echt zijn stem uit. Voor de presidentsverkiezingen een jaar eerder was de opkomst slechts 7 procent."


Het geeft volgens Melikoglu aan dat niet alle Turkse Nederlanders betrokken zijn bij Turkse politiek. Zelf brengt hij geen stem uit.


"Ik blijf neutraal en zet me in voor de gemeente Deventer."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden