Turks dessert van pompoen

Ingrediënten: 1 kg repen pompoen, ter grootte van een duim; 500g suiker (of, voor wie het iets minder zoet wil 300g), 75 g walnoten of hazelnoten, gehakt; desgewenst 2,5 dl slagroom + 1-2 eetlepels suiker

Volgende week vrijdag is het Black Friday in de VS, een veelal vrije dag waarop uitvoerig begin gemaakt wordt met de decemberfeestaankopen.

Een van de verklaringen voor de naam, Zwarte Vrijdag, is dat vroeger bij neringdoenden verlies in rode, en winst in zwarte inkt werd opgeschreven, en winst werd er op die dag wel gemaakt!

Thanksgiving, de donderdag voor Black Friday, komt waarschijnlijk voort uit vroegere oogstfeesten en dankdagen voor het gewas, die in Amerika in de verschillende streken op verschillende tijdstippen gevierd werden. Pas in 1789 riep George Washington, de eerste president van de VS, Thanksgiving Day uit tot een nationale feestdag op de 4de donderdag in november.

Prima idee: samen met familie en/of vrienden feestvieren door tijdens een gezamenlijke maaltijd te denken aan en te praten over de goede dingen die je ten deel zijn gevallen. Een feest dat zijn status aan zichzelf ontleent en niet aan schitterende cadeau's en glittertoeters en -bellen.

Natuurlijk moet zo'n gezamenlijke maaltijd ook lekker zijn, maar niet per se duur of exclusief, getuige de pompoenpastei die, zo wil de traditie, op elk Thanksgivingsmenu prijkt.

Voor ons is Dankdag (nog) geen nationale traditie, dus mogen we met pompoen onze eigen gang gaan.

Voor een eenvoudig te maken pompoendessert dat uit weinig ingrediënten bestaat, maar verrassend lekker is, kunnen we terecht in de klassieke Turkse keuken: Kabak Tatl¿s¿ (zonder puntjes op de ¿). Turkse desserts zijn meestal heel zoet, dus wees een beetje voorzichtig met de suiker.

Meng de stukken pompoen en suiker in een kom en laat ze, afgedekt, minimaal een uur, maar liefst tot de volgende dag staan.

Verhit de oven tot 160 °C.

Giet 1 dl water in een ovenschaal, leg er de stukken pompoen met het vocht dat de suiker eraan onttrokken heeft, in. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet hem 45-60 minuten in de oven, of tot de stukken pompoen gaar, maar niet papperig zijn. Controleer zo nu en dan of er een klein scheutje kokend water bij moet. Wanneer de stukken pompoen gaar zijn, mag er nauwelijks vocht over zijn. Laat ze afkoelen en zet ze een uur of langer in de koelkast.

Strooi er de walnoten of hazelnoten over en geef er de met wat suiker stijfgeklopte slagroom bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden