Turks-Cypriotiotisch optimisme over kwestie-Cyprus

(Novum/Ap) - De decennia oude kwestie van de verdeling van Cyprus is voor het einde van het lopende jaar op te lossen. De Turks-Cypriotische leider Mehmet Ali Talat heeft dit maandag gezegd in een commentaar op de zondag gehouden presidentsverkiezingen in het Griekse deel van Cyprus, die de communist Dimitris Christofias aan de macht brachten.

"Ik geloof dat het geen verrassing zou zijn als we de problemen voor eind 2008 oplossen", zei Talat. Christofias deed in zijn campagne de belofte dat hij de in een impasse geraakte onderhandelingen over de hereniging van het eiland zou hervatten.

Cyprus is sinds 1974 verdeeld in een Turks-Cypriotisch en een Grieks-Cypriotisch gedeelte. De onderhandelingen zitten muurvast sinds de Grieks-Cyprioten in 2004 een voorstel van de Verenigde Naties voor hereniging verwierpen. De Turks-Cyprioten gingen eerder akkoord met de blauwdruk.

Christofias werd zondag gekozen nadat de hardliner Tassos Papadopoulos in de eerste ronde van de verkiezingen verrassend was uitgeschakeld. Christofias zei eerder dat hij bereid is tot een ontmoeting met Talas, hoewel een datum en plaats nog moeten worden vastgesteld.

De kersverse president herhaalde maandag dat hij hoopt op een spoedig onderhoud. Hij noemde het vanzelfsprekend dat daarbij ook de Verenigde Naties betrokken worden en dat het in eerste instantie zal gaan om verkennende besprekingen. Hij zei zondag in een overwinningstoespraak dat de Grieks-Cyprioten en de Turks-Cyprioten de 'gezamenlijke visie' hebben 'ons volk te verenigen'.

Christofias zal volgende week een officieel bezoek brengen aan Athene, waarna hij Brussel zal aandoen. Hij had maandag een bijeenkomst met de Britse ambassadeur Peter Millet. Groot-Brittannië, het voormalige koloniale moederland, heeft nog twee soevereine bases op het eiland. Het is nauw betrokken bij de inspanningen om tot een oplossing van de kwestie-Cyprus te komen. Millet zei dat hij Christofias een uitnodiging had overgebracht van de Britse premier Gordon Brown.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden