Turks consulaat pakt paspoort af van ‘gülenisten’

Het Turkse consulaat in Rotterdam. Beeld ANP
Het Turkse consulaat in Rotterdam.Beeld ANP

Het Turkse consulaat in Rotterdam neemt paspoorten in beslag van Turken die banden zouden hebben met de Gülen-beweging. In het consulaat krijgen zij te horen dat ze te boek staan als voortvluchtige, en dat zij een eendaags paspoort kunnen krijgen om naar Turkije te vliegen.

Niels Markus

Daar moeten zij voor de rechter hun onschuld bewijzen, alvorens zij een nieuw Turks paspoort krijgen.

Bij het kabinet zijn enkele gevallen bekend van Turken van wie het paspoort is ingetrokken. Er wordt niet bijgehouden om hoeveel mensen het precies gaat. “Elke staat heeft de zelfstandige bevoegdheid een paspoort van een eigen onderdaan toe te kennen, dan wel in te trekken”, reageert een woordvoerder. “Nederland heeft daar geen invloed op. Dat is andersom net zomin het geval.”

De Turkse ambassade wil niet ingaan op de ‘diplomatieke aangelegenheid’. Een woordvoerder bevestigt noch ontkent dat het consulaat paspoorten in beslag neemt.

Bij asieladvocaten hebben vier mensen zich persoonlijk gemeld van wie het paspoort op het consulaat is ingetrokken. Toch gaat het volgens de advocaten om grotere aantallen. Zij zeggen dat de afgelopen maanden paspoorten zijn ingenomen van Gülen-aanhangers, maar ook van Koerden en kritische journalisten. Deze groepen staan onder verdenking bij de Turkse overheid.

Noodsituatie na de coup

In het verleden trok de Turkse overheid sporadisch paspoorten in van verdachte Koerden, maar sinds de couppoging van 15 juli zien asieladvocaten een flinke stijging van het aantal inbeslagnames. Vooral vermeende gülenisten zijn nu verdacht, licht advocaat Maartje Terpstra toe: “Als gevolg van de noodsituatie die na de coup is ingesteld, heeft de Turkse overheid meer bevoegdheden om onderzoeken te starten. Ook naar Turken in het buitenland.”

Trouw sprak een man die erbij was toen het Turkse paspoort van zijn vrouw werd ingenomen bij het Turkse consulaat in Rotterdam. De vrouw bezit alleen de Turkse nationaliteit en heeft dus geen Nederlands paspoort. Toen ze het identiteitsbewijs liet zien, werd het afgepakt. Pas na aandringen van haar man en haarzelf kreeg zij een uitdraai van de beambte, waarin staat dat zij een voorvluchtige is en dat zij met een eendaags Turks paspoort naar Turkije kan vliegen om daar een nieuw paspoort aan te vragen. De uitdraai is in het bezit van Trouw. De man heeft sympathie voor de Gülen-beweging, zijn vrouw niet.

Onschuld bewijzen

De beambte vertelde de vrouw dat zij, terug in Turkije, zal worden opgepakt en vastgezet, maar dat zij voor de rechter haar onschuld kan bewijzen. Wel moest zij zeker zes maanden wachten voor het proces zou beginnen. Volgens de man van de gedupeerde vrouw, die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven, werden er die dag meer paspoorten ingenomen in het consulaat.

Doordat zij geen paspoort meer had, kwam de vrouw in de problemen bij het verlengen van haar verblijfsvergunning bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Omdat zij bij de eerste aanvraag voor verlenging wel haar paspoort had laten zien, maakte de IND een uitzondering.

De vrouw is niet de enige Turk die in problemen kwam bij de IND door een in beslaggenomen paspoort, zegt een woordvoerder. Dat betekent niet dat de gedupeerde geen verblijfsvergunning meer kan krijgen. “In uitzonderlijke omstandigheden kan iemand in de gelegenheid worden gesteld om zijn identiteit op een andere manier aannemelijk te maken. Dat geldt voor iedere vreemdeling en niet alleen voor Turkse onderdanen.” Inname van het paspoort kan zo’n uitzonderlijke omstandigheid zijn. “Intrekking van het paspoort vormt dus niet per definitie een beletsel om een verblijfsvergunning te verlenen of te verlengen.”

De namen van het echtpaar zijn bij de redactie bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden