Invasie Syrië

Turks-Amerikaanse deal hangt af van partijen die helemaal niet bij de deal betrokken zijn

Turkse tanks bij de grens met Syrië.  Beeld Getty Images
Turkse tanks bij de grens met Syrië.Beeld Getty Images

Gevechten in Noord-Syrië duren voort, ondanks de gevechtspauze. De Turkse president blijft vasthouden aan zijn ambities.

De Turks-Amerikaanse deal over een wapenstilstand in Syrië lijkt tot nog toe niet van de grond te komen. Hoewel de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de deal als een groot succes beschouwt, waren er vrijdag straatgevechten tussen de aan Turkije-gelieerde Syrische opstandelingen en Koerdische strijders. Erdogan dreigt nu nog harder in te grijpen als de Koerdische strijders zich niet binnen vijf dagen terugtrekken uit Noord-Syrië.

Een van de problemen van de deal is dat het welslagen afhangt van partijen die helemaal niet bij de deal betrokken zijn. De Amerikanen en Turken hebben afgesproken dat de Koerdische strijders zich terugtrekken uit het gebied waar de ‘veiligheidszone’ van Erdogan moet komen te liggen. Maar Koerdische strijders zijn nog altijd actief langs de grens.

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

Zij weigeren de wapens neer te leggen, uit vrees dat de pro-Turkse Syrische rebellen dan een slachtpartij aanrichten. Ook het Syrische en Russische leger, die niet bij de Turks-Amerikaanse deal betrokken waren en er dus ook niet aan gebonden zijn, blijven in Noord-Syrië aanwezig.

Hoewel de Turkse invasiemacht met steeds meer obstakels te maken krijgt, blijven de plannen van Erdogan grotendeels ongewijzigd. Hij zei vrijdag dat de Turkse ‘veiligheidszone’ in Syrië 444 kilometer breed zal worden, en tot wel 32 kilometer diep. Ook wil hij dat Turkije er twaalf observatieposten opzet en dat er ongeveer twee miljoen Syrische vluchtelingen die nu in Turkije verblijven naartoe gaan. Opmerkelijk is dat Erdogan daarbij zei dat het onderbrengen van zo’n groot aantal vluchtelingen alleen mogelijk is als ook een aantal Syrische steden aan de ‘veilige zone’ worden toegevoegd, zoals Raqqa en Deir-Ezzor – deze steden bevinden zich respectievelijk 130 en 170 kilometer van de Turkse grens.

Iraanse militairen

De Amerikaanse gezant voor Syrië, James Jeffrey, bestreed vrijdag de suggestie dat de territoriale ambities van Erdogan onderdeel zijn van de deal. Hij zei dat de Amerikaans-Turkse deal alleen betrekking heeft op het gebied waar de Turkse invasiemacht al aanwezig was.

Terwijl Erdogan hardop zijn wensen in Syrië blijft uitspreken, nestelen het Russische en Syrische leger hun troepenmachten steeds dieper in Noord-Syrië, en vooral in de delen waar Erdogan graag zijn ‘veiligheidszone’ wil instellen. Ook zouden Iraanse militairen, die aan de zijde van het Syrische regeringsleger vechten, de rivier de Eufraat zijn overgestoken en richting de grens met Turkije optrekken.

De Turkse president liet weten dat hij niet van plan is strijd te voeren tegen het Syrische leger. Hij zei dat hij er geen probleem mee zou hebben als het Syrische en Russische leger de posities innemen van de Koerdische milities, omdat Turkije niet de ambitie heeft om eeuwig in Syrië te blijven. Erdogan zei ook uit te kijken naar zijn ontmoeting van volgende week met de Russische president Vladimir Poetin, met wie hij de situatie in Syrië zal bespreken. “Met deze gesprekken zullen wij, met Gods wil, vrede brengen naar de regio.”

Lees ook:

Turkse invasie stokt na schoolpleindiplomatie Trump

Turkije schort de invasie van Noord-Syrië op, onder zware druk van de VS. President Erdogan krijgt wel zijn ‘veiligheidszone’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden