Turkije wil geen 'concentratiekamp' migranten

Vluchtelingen aan de kust van Turkije op weg naar het Griekse eiland Lesbos. Beeld afp
Vluchtelingen aan de kust van Turkije op weg naar het Griekse eiland Lesbos.Beeld afp

Turkije wil met financiële steun van de EU best meehelpen om de toestroom van vluchtelingen naar Europa te beperken, maar het wil voorkomen dat in Turkije 'concentratiekampen' ontstaan waar alle migranten kunnen worden opgevangen. "Het kan niet zo zijn dat de Europese Unie Turkije geld geeft om alle vluchtelingen hier te houden", zei premier Ahmet Davutoglu. "We kunnen niet iedereen opvangen en een soort concentratiekampen creëren.''

Turkije hoopt de vluchtelingenproblematiek te gebruiken om toe te treden tot de EU, maar niet tegen elke prijs. Beide partijen praatten vorige week over 3 miljard euro EU-steun aan Turkije voor de opvang van migranten, maar dat bedrag noemt Davutoglu veel te laag.

De Turken hebben naar eigen zeggen al 7 miljard euro aan de 2,2 miljoen vluchtelingen uitgegeven die de afgelopen tijd binnenkwamen, terwijl het land tot dusver 436 miljoen euro aan buitenlandse steun ontving. De EU zou inmiddels zo'n miljoen immigranten hebben ontvangen. Turkije telt 78 miljoen inwoners, de 28 lidstaten van de EU gezamenlijk zo'n 500 miljoen.

Versnelde toetreding tot de unie
In ruil voor hulp bij de vluchtelingenproblematiek en opvang van door de EU teruggestuurde migranten stelt de EU Turkije versnelde toetreding tot de unie in het vooruitzicht. Ook zou de visumplicht die geldt voor Turken bij een bezoek aan Europa moeten vervallen vanaf juli 2016.

Op weg naar EU-toetreding zou Turkije nog wel aan tal van voorwaarden moeten voldoen, onder meer op het gebied van mensenrechten en persvrijheid. Ook het conflict met Cyprus en de gewapende strijd met de Koerden zijn belangrijke agendapunten.

5000 vluchtelingen
De vluchtelingenstroom in Europa lijkt voorlopig in ieder geval nog niet af te nemen. Slovenië ontving vandaag 5000 immigranten, twee keer zoveel als het naar eigen zeggen kan opnemen. Daarnaast zijn nog 1200 vluchtelingen per trein onderweg, maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken in Ljubljana bekend.

Slovenië heeft kritiek op Kroatië vanwege de lakse houding van dat land, waardoor migranten ongehinderd kunnen doorreizen naar Slovenië. Oostenrijk en Duitsland vragen op hun beurt Slovenië om de vluchtelingenstroom te beteugelen.

Via Slovenië naar West-Europa
De Sloveense autoriteiten lieten gisteren weten per dag maximaal 2500 tot 3000 vluchtelingen te kunnen registreren en doorsturen naar Oostenrijk. Dat land wil echter maar 1500 migranten per dag ontvangen, aldus Slovenië. De Slovenen zetten in de nacht van zondag op maandag al treinen stil bij de grens met Kroatië om te verhinderen dat zo'n 2000 migranten het land zondag al zouden bereiken.

Omdat Hongarije de grens met Kroatië heeft gesloten, proberen veel migranten nu via Slovenië West-Europa te bereiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden