Turkije: VS willen Libië sancties opleggen om olie

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Beeld afp
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.Beeld afp

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is bang dat de sancties die de Verenigde Staten Libië willen opleggen alleen de onschuldige bevolking treffen en het regime van Moammar Kadafi ongemoeid laten. Hij liet zaterdag op tv weten hiertegen te zijn.

Volgens Erdogan willen de wereldmachten de sancties opleggen om hun oliebelangen veilig te stellen. De VS besloten vrijdag geld van de familie Kadafi te blokkeren. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties overlegt ook over maatregelen.

"We roepen de internationale gemeenschap op om de crisis in Libië niet te benaderen met overwegingen over olie, maar met geweten, rechtvaardigheid en universele menselijke waarden", zei Erdogan. "De trots van de volken in het Midden-Oosten en Afrika is al genoeg geschonden door de dubbele moraal die al decennia geldt."

Erdogan had vrijdag telefonisch overleg met de Amerikaanse president Barack Obama. Volgens Obama zijn de maatregelen vooral gericht op Kadafi en zijn overheid en familie en niet tegen het Libische volk, dat al dagenlang strijdt voor het vertrek van het regime. "Kadafi en zijn overheid hebben de internationale normen en elke vorm van fatsoen geschonden en moeten daarvoor verantwoordelijk worden gehouden", aldus Obama.

Obama maakte de sancties bekend, kort nadat honderden Amerikanen Libië waren ontvlucht. Ze vertrokken per vliegtuig en veerboot, samen met mensen van andere nationaliteiten. De Amerikanen sloten daarop hun ambassade in Tripoli "om veiligheidsredenen".

De VS sturen ook in internationaal verband aan op maatregelen tegen het regime Kadafi. "Wij nemen het initiatief tot een aantal maatregelen op unilateraal en multilateraal niveau om het bewind in Libië onder druk te zetten, zodat het stopt met het uitmoorden van het eigen volk", aldus een zegsman van het Witte Huis kort voor de toespraak van Obama.

De woordvoerder zei dat de VS in ieder geval de toch al zeer beperkte militaire samenwerking met Libië stopzetten. Amerikaanse banken hebben opdracht gekregen alert te zijn op eventuele grote sommen geld die plotseling uit het land worden weggesluisd. (ANP)

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden