Turkije vreest voor lot van 35 000 vermisten

Het dodental van de verwoestende aardbeving in Turkije dreigt op te lopen tot 40 000. Het officiële dodental lag gisteravond al boven de 10 000, en met het verstrijken van de tijd is de vrees groot dat er voor de tienduizenden die nog onder het puin liggen steeds minder hoop is. De Turkse autoriteiten schatten dat nog 35 000 mensen bedolven liggen onder de puinhopen.

Bij alarmcentrale Eurocross International was gisteravond bekend dat 490 mensen uit Nederland bij de ramp zijn betrokken. Onder hen zijn 38 doden, van elf van hen was gisteren het overlijden formeel bevestigd. Ruim veertig mensen raakten gewond. Het gaat in totaal om 110 gezinnen, waarvan vermoedelijk vijf van Nederlandse afkomst.

Minister Van Aartsen bezoekt vanavond het rampgebied om namens de regering zijn medeleven te betuigen.

Gisteren, drie dagen na de 45 seconden durende beving, haalden reddingswerkers op vele plaatsen slechts in staat van ontbinding verkerende lijken uit de brokstukken. In de plaats Cinarcik wisten Israëlische soldaten een elfjarig meisje levend onder het puin vandaan te halen. Ze hadden zeventien uur lang met man en macht gewerkt om het kind te bevrijden. Ook Franse reddingswerkers konden nog een kind te redden.

Daarmee hielden de 'wonderen' op. Het gebrek aan water en de zinderende hitte maken de kansen op overleving klein. Ook voor de overlevenden nemen de risico's toe. In Adapazari, een van de verwoeste plaatsen, waar minstens 2 800 doden zijn gevallen en bijna geen steen meer op de andere staat, hing gisteren een zware stank van rotting. Gebroken rioolleidingen en het vuil van duizenden daklozen die zonder sanitaire voorzieningen of schoon drinkwater op straat zitten, maken de kans op cholera en andere besmettelijke ziekten zeer groot.

,,We kunnen dit niet aan'', zei Oguz Titiz, een plaatselijke arts, voor de Turkse tv. ,,Gisteravond zijn de eerste gevallen van braken en diarree gesignaleerd, vooral onder kinderen en ouderen.''

Een groot probleem blijft het gebrek aan coördinatie bij de hulpverlening. ,,Niemand weet wat hij hier doet. We hebben alle spullen die we nodig hebben maar niemand om leiding te geven. Alles is een grote chaos'', zei een verpleegster die even probeerde te slapen in de tuin van het ziekenhuis, waarvan de trap is ingestort en alleen de benedenverdieping gebruikt kan worden.

Het crisisbureau van premier Bulent Ecevit maakte bekend dat medische teams zijn begonnen de reddingswerkers tegen tyfus in te enten, terwijl anderen afval van straat haalden, met desinfecterende middelen spoten en chloortabletten uitdeelden waarmee mensen water kunnen zuiveren. Miljoenen Turken verkiezen nog steeds de nacht buiten door te brengen uit angst voor een nieuwe beving.

In de stad Eskisenir arresteerde de politie drie aannemers op beschuldiging van nalatigheid bij de bouw van woningen. Eerder hadden inwoners getracht een van de bouwbaronnen te lynchen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden