Turkije vraagt om spoedzitting NAVO na aanslagen IS

Een Turkse militair bij de Turkse grens met Syrië. Beeld anp
Een Turkse militair bij de Turkse grens met Syrië.Beeld anp

De NAVO komt dinsdag bijeen voor een spoedberaad over de situatie rond Turkije. Dat heeft het militaire bondgenootschap vandaag aangekondigd. Turkije voert sinds vrijdag aanvallen uit op Islamitische Staat in Syrië en op de PKK in Iraaks Koerdistan.

Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken wil Turkije met de NAVO-landen praten over de strategie tegen IS en Koerdische strijders van de PKK, die afgelopen week in Turkije meerdere agenten en militairen doodden.

Turkije heeft zich lang buiten de strijd in buurland Syrië gehouden. Ankara ligt overhoop met vrijwel alle strijdende partijen, van regime tot IS en de Koerden. Lang focuste Turkije zijn aandacht op de Koerden, die dreigen een eigen staat te stichten in Turkije en buurlanden Syrië en Irak. IS profiteerde daar tot nu toe van. Maar na een korte tijd van veel aanslagen door IS in Turkije, waaronder de bloedige aanslag in Suruç waarbij 32 doden vielen, is het tij in Ankara gekeerd.

Bondgenoten
Volgens Turkse media hebben de Verenigde Staten en Turkije een plan opgesteld om een deel van het grensgebied in Syrië 'IS-vrij' te maken. Amerikaanse en Turkse vliegtuigen zullen bombardementen uitvoeren in een gebied van 98 kilometer lang en 40 kilometer breed.

Turkije wil dinsdag de ambassadeurs van alle 28 lidstaten, waaronder Nederland, bijpraten over de acties en de situatie in het land. Het bondgenootschap voegt eraan toe: "De NAVO-bondgenoten volgen de ontwikkelingen nauwgezet en zijn solidair met Turkije."

De NAVO zelf is niet betrokken bij acties tegen Islamitische Staat, maar veel van de leden wel. Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten hebben in 2013 al op verzoek van Turkije elk twee Patriot-raketten naar het land gestuurd om de grens met Syrië te versterken.

Turkse militaire voertuigen patrouilleren de grens met Syrië. Beeld anp
Turkse militaire voertuigen patrouilleren de grens met Syrië.Beeld anp

Brief
Turkije stuurde afgelopen vrijdag een brief aan de Verenigde Naties om de landen formeel op de hoogte te stellen van de aanvallen op doelen van IS. "Het is duidelijk dat het regime in Syrië niet in staat is en niet bereid is om de dreigingen afkomstig van het Syrische grondgebied te voorkomen. Dit terwijl ze ook een gevaar zijn voor Turkije en het Turkse volk", schreef de Turkse plaatsvervangend VN-ambassadeur Levent Eler in een brief.

Die brief is naar secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN en de VN-Veiligheidsraad gestuurd. Turkije heeft volgens Eler 'noodzakelijke en proportionele militaire acties' ondernomen tegen IS, in samenwerking met leden van de internationale coalitie die tegen IS strijdt.

Hinderlaag
Afgelopen dagen bestookten de Turken kampen van de extremistische Koerdische strijdgroep. In de nacht van zaterdag op zondag zijn twee Turkse militairen omgekomen in het zuidoosten van het land. Ze zouden in Turks Koerdistan in een hinderlaag zijn gelokt. Turkije geeft de Koerdische opstandelingen de schuld. De Turkse regering en de PKK houden sinds 2012 vredesonderhandelingen, maar die lijken te zijn stilgevallen.

Turkije en de PKK, die strijdt voor meer rechten voor Koerden in Turkije, houden sinds 2012 vredesonderhandelingen. Die resulteerden in een geleidelijke terugtrekking van PKK-militanten uit Turkije, maar lijken te zijn stilgevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden