Update

Turkije vraagt Duitse school in Istanbul geen aandacht aan Kerst te besteden

null Beeld EPA
Beeld EPA

De Turkse autoriteiten hebben een Duitse middelbare school in Istanbul opdracht gegeven om geen aandacht te besteden aan Kerst. De schoolleiding kreeg een e-mail waarin staat dat niet over de tradities rond het christelijke feest moet worden onderwezen. Ook zouden op de school geen kerstliedjes meer moeten worden gezongen.

Dit meldt het Duitse persbureau DPA, dat de mail in handen kreeg. 'De Turkse schoolleiding heeft meegedeeld dat er in de lessen voortaan niet meer mag worden verteld over en gewerkt worden aan kerstgebruiken en het christelijke feest, en dat er ook niet meer over gezongen mag worden', staat in de mail.

De Turkse bestuur van de school ontkende zondag dat een verbod is uitgegaan om nog langer Kerst te vieren. Het zou slechts een goedbedoeld advies zijn geweest aan de Duitse afdeling van de school.

Het Istanbul Erkek Lisesi ('Istanbul Jongens Lyseum'), waarvan de geschiedenis teruggaat tot de negentiende eeuw, is gevestigd in een statig gebouw in het Europese deel van Istanbul en geldt als een van de beste middelbare scholen van Turkije. Een deel van de leraren is afkomstig uit Duitsland, de exacte vakken worden gegeven in het Duits, en alleen zeer goed presterende leerlingen kunnen er naar toe. De salarissen van de Duitse leraren worden betaald door Duitsland en het lyceum heeft zijn eigen bestuur, maar is het wel onderdeel van een grotere Turkse school en is ook ondergeschikt aan het bestuur van die overkoepelende instelling.

'Betreurenswaardig'

De school staat bekend als niet-religieus. Onder de oud-leerlingen van het lyceum zijn tal van prominenten, zoals de vroegere premiers Ahmet Davutoglu, Necmettin Erbakan en Mesut Yilmaz.

Critici zien in het geharrewar over de kerstactiviteiten op het Duitse lyceum het zoveelste voorbeeld van de toenemende autocratische en islamistische neigingen van de Turkse autoriteiten. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil de islam een grotere rol geven in het onderwijs.

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel leeft onder de Duitse leraren van het Istanbul Erkek Lisesi al langer onzekerheid over Turkije. "Sommigen vragen zich af: wat is eigenlijk onze opdracht hier? En wat kunnen wij hier doen, zonder in de problemen te komen?" aldus een bron tegen het weekblad.

Het gedoe over de kerstactiviteiten zet de toch al geprikkelde relatie tussen Turkije en Duitsland nog iets verder onder druk. Het Duitse ministerie van buitenlandse zaken reageerde gisteren geïrriteerd op de maatregel en noemde deze 'betreurenswaardig.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden