Turkije vervolgt militairen Israël

Verantwoordelijken voor aanval op schip actievoerders beschuldigd van moord

Twee jaar na het incident op het Turkse schip Mavi Marmari heeft een rechtbank in de Turkse stad Istanbul vervolging ingesteld tegen vier hoge Israëlische militairen.

De militairen worden door de rechtbank beschuldigd van onder meer 'moord op monsterlijke wijze' en 'marteling'. De vier zijn de destijds verantwoordelijke militaire leiders, onder wie de ex-bevelhebber van het Israëlische leger, Gabi Ashkenazi. Als de officieren schuldig worden bevonden kunnen ze elk, volgens Turkse media, rekenen op negen maal levenslang - wat neerkomt op een celstraf van 1800 jaar.

Internationale actievoerders probeerden in 2010 met het schip Mavi Marmari de Israëlische blokkade van de Gazastrook te doorbreken. Het Israëlische leger greep hard in, waarbij negen Turkse opvarenden gedood werden.

De Israëlische oud-opperbevelhebber Ashkenazi reageerde mild op het besluit van de Turkse rechtbank: "Turkije is een belangrijke staat en, net als Israel, heeft het baat bij stabiliteit in de regio (...) de mariniers voerden hun taken uit in het belang van de Israëlische staat". Ashkenazi zegt ervan uit te gaan dat 'gezond verstand' de overhand zal krijgen in de Turkse overweging om al dan niet tot strafvervolging over te gaan.

De Israëlische onderminister van buitenlandse zaken, Danny Jatom, was minder verzoenend. Hij noemde het Turkse besluit 'een zorgelijke ontwikkeling' die 'buiten alle proporties' is. Toch is het onwaarschijnlijk dat de militairen aan Turkije worden uitgeleverd als ze schuldig worden bevonden.

Israël ziet de militairen niet ziet als misdadigers en beroept zich op zelfverdediging. Volgens Israël werden zijn mariniers door de Turkse activisten belaagd met messen en wapenstokken. Aanvankelijk schoten de militairen met verfkogels terug, maar pas toen er een 'levensbedreigende situatie' ontstond, werd besloten met scherp te schieten.

Turkije bestrijdt de Israëlische uitleg van de gebeurtenis en stelt dat de activisten enkel bewapend waren met plastic messen en vorken en daarom was de Israëlische actie een 'agressiedaad'.

Het incident op het schip heeft de relaties tussen beide landen ernstig bekoeld. Tot een aantal jaren geleden waren de twee landen nauwe bondgenoten en werkten zij samen op veel gebieden, waaronder defensie. Echter, sinds het aantreden van de islamistische AK-partij, onder leiding van premier Tayyip Erdogan, is Turkije een andere weg ingeslagen. In plaats van met het Westen en Israël zocht het meer openlijk toenadering tot Arabische landen en Iran.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden