Turkije versterkt strijdkrachten bij Iraakse grens

(Novum/AP) - Turkije heeft troepen, tanks en pantservoertuigen overgebracht naar de toch al zwaarbewaakte grens met Irak. Foto's van legertrucks die langs de grens met het Koerdische noordelijke deel van Irak rijden en tanks die op treinen en vrachtwagens naar het grensgebied worden getransporteerd verschijnen al enkele weken op de voorpagina's van de Turkse kranten.

Het leger zegt dat een troepenversterking in de zomer routine is om infiltratie van Koerdische guerrillastrijders vanuit Irak te voorkomen, maar het lijkt erop dat Turkije zich voorbereidt op een inval in Irak om een eind te maken aan aanvallen door de Turks-Koerdische Arbeiderspartij (PKK) vanaf Iraaks grondgebied. Dinsdag riep premier Recep Tayyip Erdogan Irak en de Verenigde Staten op de bases van de PKK in Noord-Irak te vernietigen en sloot hij niet uit dat Turkije desnoods een inval in Irak zal doen als dat niet gebeurt. "Ons geduld is op", zei hij.

Turkije's speciale gezant voor Irak, Oguz Celikkol, zei woensdag na terugkeer uit Bagdad dat de PKK 'moet worden geëlimineerd als probleem tussen Turkije en Irak'. Op de vraag of Turkije eenzijdig tot actie zal overgaan antwoordde hij te verwachten dat de kwestie tot een oplossing komt voor het zover is.

Het ministerie van buitenlandse zaken riep Irak woensdag nogmaals op er alles aan te doen om de activiteiten van 'de terroristen' te stoppen. Op de vraag of Celikkol de Iraakse autoriteiten over de mogelijkheid van een Turkse grensoverschrijding heeft geïnformeerd zei een woordvoerder van het ministerie dat zo'n beslissing alleen Turkije aangaat.

In het verleden hebben Turkse invallen in Noord-Irak maar beperkt succes gehad. De Koerdische strijders houden zich een tijdlang gedeisd en komen weer te voorschijn zodra de Turkse troepen zich hebben teruggetrokken. Volgens het leger zitten er op dit moment zo'n 3.800 Koerdische rebellen in Irak en opereren er ongeveer 2.300 in Turkije.

Iraakse Koerden hebben gedreigd het tegen de Turken op te nemen als die de grens overkomen. Als de Amerikaanse strijdkrachten het verzoek van Turkije honoreren en ingrijpen, riskeren zij een breuk met de Koerden, die hun voornaamste bondgenoten in Irak zijn. Erdogan zei dinsdag van de VS en Irak te verwachten dat zij de PKK-bases vernietigen en de PKK-strijders aan Turkije uitleveren of naar elders verjagen. "Als we maar resultaat boeken."

Vorige week vielen bij een aan de PKK toegeschreven zelfmoordaanslag in Ankara zes doden en kwamen zes militairen om bij een bomexplosie in het zuidoostelijke gebied waar de PKK actief is. Woensdag kwam een militair om het leven toen hij bij de grens met Irak op een mijn stapte die vermoedelijk door PKK-strijders was gelegd. "Alle explosieven die de PKK in Turkije gebruikt zijn terug te voeren tot Irak", zei Celikkol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden