Turkije verontwaardigd over Russische provocatie in Bosporus

null Beeld EPA
Beeld EPA

De relatie tussen Rusland en Turkije is nog verder op scherp gezet nadat er een foto op sociale media verscheen waarop een Russische soldaat een raketwerper vasthoudt terwijl hij zich in Turkse wateren bevindt.

Tom Scheele

"Een onvervalste provocatie", zegt de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu tegen Turkse media. Op de foto is duidelijk te zien dat een soldaat een raketwerper op zijn schouder draagt, terwijl hij op het dek van het Russische oorlogsschip de Caesar Kunikov staat. Het schip vaart op dat moment door de Bosporus, die de Zwarte Zee met de Middellandse verbindt.

Sinds Turkije twee weken geleden een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot is de relatie tussen de twee landen flink bekoeld. Tegenover de Turkse website Hurryjet Daily News laat Cavusoglu weten dat het tonen van een raket, of welk ander luchtafweergeschut dan ook, niet door de beugel kan. "Wanneer we een situatie als dreigend beschouwen, zullen we de nodige maatregelen treffen", liet hij weten.

Strategisch
Volgens het Montreux-verdrag, dat al dateert uit de Eerste Wereldoorlog, is Turkije verplicht om in tijden van vrede alle schepen door de Bosporus te laten passeren. Ook oorlogsschepen mogen er langs, maar moeten zich aan strikte regels houden. De Turkse minister Cavusoglu vindt dat deze regels met de Russische provocatie geschonden zijn. "Uit welk land het schip afkomstig is, maakt niet uit, regels zijn regels", aldus Cavusoglu.

Voor Rusland is de Bosporus de enige manier waarop zijn Zwarte Zeevloot de Middellandse Zee kan bereiken, en daarmee ook het Suezkanaal en strategische havens zoals Tartus in Syrië. Naast Rusland en Turkije zijn er nog tien landen die oorlogsschepen in het gebied hebben. Daaronder bevinden zich het Amerikaanse vliegdekschip de USS Roosevelt en het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden