Update

Turkije verbreekt banden met Frankrijk om genocidewet

Turken demonstreerden vandaag in Parijs.Beeld AP

Turkije verbreekt alle politieke en economische contacten met Frankrijk en schort de militaire samenwerking met het West-Europese land op. Dat heeft premier Recep Tayyip Erdogan zojuist laten weten. Turkije reageert daarmee op een wet die vandaag door Frankrijk werd aangenomen, die het ontkennen van de Armeense massamoord in 1915 als genocide strafbaar stelt. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, heeft Turkije vandaag opgeroepen niet te sterk te reageren.

Volgens Erdogan is door de 'racistische wet onherstelbare schade' toegebracht aan de relaties tussen beide NAVO-landen. De Turkse premier dreigde gisteren al met onmiddellijke sancties voor Frankrijk, als het Franse parlement met de wet zou instemmen. Turkije heeft inmiddels de ambassadeur uit Parijs teruggeroepen en alle militaire samenwerkinsbanden tussen beide landen opgeschort.

Juppé zei in Bordeaux, waar hij burgemeester is, te betreuren dat Ankara de ambassadeur in Parijs heeft teruggeroepen. Volgens Franse media is Juppé tegen het wetsvoorstel. Hij zou er vorige week met president Nicolas Sarkozy ruzie over hebben gehad. De minister weigerde echter zijn bezwaren toe te lichten, omdat 'mijn opvattingen bekend zijn'. Juppé zei dat er niet is gesproken over het terugroepen van de Franse ambassadeur in Ankara. De gezant is namelijk al in Frankrijk om daar Kerstmis te vieren.

Ottomaanse Rijk
Armeniërs menen dat de voorloper van Turkije, het Ottomaanse Rijk, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) verantwoordelijk was voor de massamoord van naar schatting tussen de 1 en de 1,5 miljoen Armeniërs. Turkije erkent dat Armeniërs zijn gedood, maar spreekt tegen dat het om een geplande genocide gaat.

In de vandaag aangenomen wet staat dat wanneer in de wet is vastgelegd dat er sprake is van genocide, wat bij de Armeense genocide het geval is, het ontkennen ervan strafbaar is. Wie dat doet krijgt één jaar cel en 45.000 euro boete.

Toegejuicht
De naar schatting 500.000 Fransen van Armeense komaf hebben het voorstel toegejuicht. De Armeense minister van Buitenlandse Zaken, Edward Nalbandian, heeft Frankrijk vandaag bedankt. De Franse volksvertegenwoordiging bepaalde al in 2001 dat de volkerenmoord op Armeniërs heeft plaatsgevonden.

Valérie Boyer van de partij van president Nicolas Sarkozy (UMP) nam het initiatief voor de wet. Volgens de Franse regering is het voorstel niet tegen Turkije gericht, maar bevestigt het enkel een juridisch uitgangspunt. Het voorstel vloeit echter wel voort uit een belofte die Sarkozy deed in de Armeense hoofdstad Jerevan.

Niet alle Franse politici zijn blij met het wetsontwerp, waarover volgend jaar ook nog in de Senaat wordt gedebatteerd. Ook leden van de UMP zeggen dat parlementariërs voor historici spelen en de vrijheid van meningsuiting beknotten.

Het overgrote deel van de Armeniërs in Turkije is ook tegen het Franse wetsvoorstel. Orhan Dink, de broer van de vermoorde Armeens-Turkse journalist Hrant Dink, zei dat de wet de vrijheid van meningsuiting beperkt. 'We moeten onze pijn niet in handen laten vallen van politici', zei Dink.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden