Turkse militaire voertuigen, op weg van Aleppo naar het zuiden van de provincie Idlib.

Idlib

Turkije slaat terug na beschieting Syrië

Turkse militaire voertuigen, op weg van Aleppo naar het zuiden van de provincie Idlib.Beeld AFP

De spanning tussen de buurlanden loopt op na gevechten rond Idlib. Die eisten slachtoffers aan beide kanten.

Turkse en Syrische militairen hebben elkaar over en weer bestookt in de omgeving van de stad Idlib. Daarbij zijn zeker acht Turkse en waarschijnlijk dertien Syrische militairen omgekomen. De spanning tussen de buurlanden loopt verder op en ook de relatie tussen Moskou en Ankara kan onder druk komen te staan.

De beschietingen begonnen nadat een groot militair konvooi vanuit Turkije de Syrische provincie Idlib binnentrok. De stad Idlib is het laatste bolwerk van rebellen die zich met Turkse steun verzetten tegen de Syrische regering. Volgens Ankara waren de lokale autoriteiten op de hoogte van de Turkse plannen om militairen daarheen te sturen, als wisseling van de wacht op eerder ingenomen posities.

Bij de Syrische aanvallen op het konvooi werden volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vijf militairen en drie ondersteunende personen gedood. Daarop bestookte Turkse artillerie 46 doelen in Syrië. Volgens Erdogan waren daarbij ook gevechtsvliegtuigen betrokken en kwamen er 30 tot 35 Syrische militairen om, maar hij leverde daar geen hard bewijs voor.

Volgens het Syrisch Observato­rium voor Mensenrechten, een organisatie die vanuit Groot-Brittannië de oorlogshandelingen volgt, doodden de Turken dertien Syrische militairen in de provincies Idlib, Latakia en Hama. Het beschieten van de Turken zou in de buurt van de plaats Saraqeb hebben plaatsgevonden. Het officiële Syrische persbureau Sana maakt geen melding van slachtoffers.

Volgens het Russische ministerie van defensie zijn de Turken het slachtoffer geworden van een Syrische aanval op terroristen, waarmee de rebellen bedoeld worden die tegen de regering van president Assad vechten. Moskou zegt niet op de hoogte te zijn gesteld van de Turkse troepenbewegingen.

Rusland

Erdogan probeert de banden met zijn Russische collega Poetin aan te halen en de twee landen werken in sommige delen van Syrië ook militair samen. Maar in de provincie Idlib staan de Turkse militairen aan de kant van de rebellen, terwijl de Russen het Syrische leger bijstaan. Poetin is een bondgenoot van Assad, tegen wie Turkije zich al verzet sinds de opstand in Syrië uitbrak in 2011.

“Broeders in Idlib, wij zijn vastbesloten de operaties voor de veiligheid van ons land voort te zetten”, zei Erdogan gisteren. “Wie onze volharding in twijfel trekt, zal spoedig ontdekken dat hij zich vergist.” Maar het Syrische leger heeft de laatste tijd, met steun van de Russische luchtmacht, veel terreinwinst geboekt rond Idlib.

In de provincie Idlib wonen circa drie miljoen mensen, onder wie velen die uit andere delen van Syrië zijn gevlucht. Volgens de VN zijn de afgelopen maand 390.000 Syriërs op de vlucht geslagen. Velen van hen proberen naar Turkije te komen, maar dat land houdt hen aan de grens tegen.

Lees ook:

Voor Syriërs gaat alleen de hemel open. ‘Alles wat beweegt, is een doelwit’

Honderdduizenden Syriërs zijn op de vlucht geslagen voor een meedogenloos offensief van het Assad-regime, maar kunnen geen kant op. ‘Onze enige uitweg is de dood.’

Kinderen, neven en nichten in Europa: het grote verdriet van Syrische ouders

In Syrië schuilt ook in de huizen die niet door bommen beschadigd zijn een groot, meer onzichtbaar leed: van de achterblijvers die hun kinderen hebben zien vertrekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden